Ten obiad z makaronem to szybkie danie, w którym głównym dodatkiem jest natka pietruszki, ale sekret to inne, pełne aromatu składniki: czosnek, suszone pomidory i sery. Jeśli dobrze zaplanujesz pracę, przygotowanie makaronu z pietruszką zajmie ci kwadrans, ale nie dłużej niż 20 minut. Takie danie może być obiadem, ale też sycącą kolacją.
Dlaczego warto jeść natkę pietruszki?
Natka pietruszki to niepozorne zioło, które kryje w sobie ogrom wartości odżywczych. Jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C – ma jej więcej niż cytrusy, dlatego świetnie wspiera odporność i pomaga w walce z infekcjami. Zawiera także witaminy A, K oraz żelazo, wapń i magnez, dzięki czemu wspiera układ krwionośny, wzrok i zdrowie kości. Regularne spożywanie natki pomaga oczyszczać organizm z toksyn, działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Dodatkowo odświeża oddech. Można dodawać ją do zup, sałatek, kanapek czy koktajli – nie tylko podbija smak, ale też wzbogaca dania o porcję zdrowia. W naszym przepisie na obiad makaronem to ona jest gwiazdą i głównym dodatkiem.
Jak zrobić makaron z pietruszką?
Aby gotowanie szło sprawnie i szybko, działaj równolegle: wstaw makaron do gotowania i zajmuj się przygotowaniem reszty składników. Wykorzystujemy tu prosty patent, czyli smażenie czosnku na oliwie z zalewy suszonych pomidorów. Taka oliwa doskonale nadaje się do smażenia czy sałatek: świetnie podkręca smak dań. Tu ważne jest, aby nie przypalić czosnku. Smażymy go krótko, aby tylko oddał swój aromat oliwie i od razu możemy dodać na patelnię nieco wody z gotowania makaronu. To sprawi, że ten nietypowy sos zyska przyjemną konsystencję. Pietruszkę i sery dodajemy na samym końcu. Taki makaron najlepiej serwować od razu.
Przepis: Makaron z pietruszką i suszonymi pomidorami
Szybkie danie z makaronem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 696 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w dobrze osolonej wodzie. Pomidory i natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Robienie daniaNa patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z zalewy z pomidorów i wrzuć czosnek. Smaż chwilę i podlej odrobiną wody z makaronu (nie dopuść, aby czosnek się przypalił). Dodaj na patelnię odcedzony makaron, dorzuć natkę i sery. Dopraw i dobrze wymieszaj.
Czytaj też:
Przed smażeniem schabowe marynuję sposobem ciotki Jadzi. Te od Gessler poszły w odstawkęCzytaj też:
Biorę makaron i dwa banalne dodatki. Ekspresowo robię z nich kolację na ciepło