Zwykły biszkopt zamieniam w przepyszne kokosanki. Cała rodzina uwielbia te ciastka

Zwykły biszkopt zamieniam w przepyszne kokosanki. Cała rodzina uwielbia te ciastka

Dodano: 
Biszkoptowe kokosanki
Biszkoptowe kokosanki Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Szukacie pomysłu na proste, a efektowne ciastka? Oto i on. Wystarczy, że upieczecie najpierw biszkopt, a potem raz-dwa zamienicie go w słodkości, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują.

Nie przepadam za ciastkami z kremami. Nie lubię ich robić, ani jeść. I właśnie te biszkoptowe ciastka nie zawierają kremu, a mimo to wyglądają apetycznie i są bardzo smaczne. Duża w tym zasługa dwóch prostych dodatków. Stosuje się je do powleczenia ciastek i momentalnie dzięki nim suchy biszkopt zamienia się w coś pysznego.

Jak upiec biszkopt na ciastka?

Te ciastka bazują na biszkopcie. Ciasto to samo w sobie jest suche i niezbyt smaczne, za to doskonale nadaje się do nasączania i przekładania. By dodać temu ciastu więcej smaku i przyjemnej wilgotności, wlewam do niego nieco stopionego masła. Poza tym ciasto piekę na dużej, prostokątnej formie. Dzięki temu jest dość płaskie i wystarczy pokroić je tylko w kwadraty, by ciastka zyskały odpowiedni kształt.

Jak zrobić apetyczne ciastka z biszkoptu?

Apetyczne kokosanki przygotowuję na bazie biszkoptu. Po wystudzeniu kroję go w kwadraty, a potem zanurzam w sosie czekoladowym i od razu obtaczam w wiórkach kokosowych. Ciastka pozostawiam na kratce, by polewa stężała. Wtedy są gotowe do podania, choć najlepiej smakują po kilku godzinach. Wyglądają pięknie i są pyszne.

Przepis: Biszkoptowe kokosanki

Ciastka z biszkoptu w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
australijska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę czekoladową:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki kakao ciemnego

Do obtoczenia:

  • ok. 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, krótko zmiksuj ze stopionym masłem, wanilią oraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 25 minut. Wystudź, pokrój w prostokąty.
  2. Formowanie ciastekW rondelku umieść mleko, cukier, masło i kakao. Mieszając, podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Gotuj jeszcze 2 minuty, przestudź. Porcje ciasta zanurzaj w ciepłej polewie, a potem każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Odstaw do zastygnięcia.

Wskazówka: Zamiast w wiórkach kokosowych ciasteczka możecie obtoczyć w posiekanych orzechach.

Biszkoptowe kokosanki – kilka wskazówek

Biszkoptowe kokosanki to proste ciastka, z przygotowaniem, których poradzi sobie każdy z was. Oto kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.

  • Biszkoptowe kokosanki są doskonałym dodatkiem do kawy, można je też podać do herbaty czy z kubkiem kakao.
  • Jeśli chcecie, by ciasteczka były bogatsze, blat możecie przekroić na dwie części i przełożyć je np. dżemem malinowym lub marmoladą.
  • Do polewy czekoladowej można też dodać trochę mielonego cynamonu lub w wersji dla dorosłych odrobinę rumu.

Czytaj też:
Te zdrowe ciasteczka piekę w kwadrans. Są tak pyszne, że boję się, czy coś zostanie dla mnie do pracy
Czytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekend