Nie przepadam za ciastkami z kremami. Nie lubię ich robić, ani jeść. I właśnie te biszkoptowe ciastka nie zawierają kremu, a mimo to wyglądają apetycznie i są bardzo smaczne. Duża w tym zasługa dwóch prostych dodatków. Stosuje się je do powleczenia ciastek i momentalnie dzięki nim suchy biszkopt zamienia się w coś pysznego.
Jak upiec biszkopt na ciastka?
Te ciastka bazują na biszkopcie. Ciasto to samo w sobie jest suche i niezbyt smaczne, za to doskonale nadaje się do nasączania i przekładania. By dodać temu ciastu więcej smaku i przyjemnej wilgotności, wlewam do niego nieco stopionego masła. Poza tym ciasto piekę na dużej, prostokątnej formie. Dzięki temu jest dość płaskie i wystarczy pokroić je tylko w kwadraty, by ciastka zyskały odpowiedni kształt.
Jak zrobić apetyczne ciastka z biszkoptu?
Apetyczne kokosanki przygotowuję na bazie biszkoptu. Po wystudzeniu kroję go w kwadraty, a potem zanurzam w sosie czekoladowym i od razu obtaczam w wiórkach kokosowych. Ciastka pozostawiam na kratce, by polewa stężała. Wtedy są gotowe do podania, choć najlepiej smakują po kilku godzinach. Wyglądają pięknie i są pyszne.
Przepis: Biszkoptowe kokosanki
Ciastka z biszkoptu w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- australijska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę czekoladową:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 3 łyżki kakao ciemnego
Do obtoczenia:
- ok. 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, krótko zmiksuj ze stopionym masłem, wanilią oraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 25 minut. Wystudź, pokrój w prostokąty.
- Formowanie ciastekW rondelku umieść mleko, cukier, masło i kakao. Mieszając, podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Gotuj jeszcze 2 minuty, przestudź. Porcje ciasta zanurzaj w ciepłej polewie, a potem każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Odstaw do zastygnięcia.
Wskazówka: Zamiast w wiórkach kokosowych ciasteczka możecie obtoczyć w posiekanych orzechach.
Biszkoptowe kokosanki – kilka wskazówek
Biszkoptowe kokosanki to proste ciastka, z przygotowaniem, których poradzi sobie każdy z was. Oto kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.
- Biszkoptowe kokosanki są doskonałym dodatkiem do kawy, można je też podać do herbaty czy z kubkiem kakao.
- Jeśli chcecie, by ciasteczka były bogatsze, blat możecie przekroić na dwie części i przełożyć je np. dżemem malinowym lub marmoladą.
- Do polewy czekoladowej można też dodać trochę mielonego cynamonu lub w wersji dla dorosłych odrobinę rumu.
Czytaj też:
Te zdrowe ciasteczka piekę w kwadrans. Są tak pyszne, że boję się, czy coś zostanie dla mnie do pracyCzytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekend