Kopytka mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Dopiero poznałam ich sekret

Kopytka mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Dopiero poznałam ich sekret

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / revenaif
W weekend byłam u mamy i poczęstowała mnie kopytkami. Smakowały doskonale jak zawsze, ale dopiero teraz poznałam sekret ich smaku i konsystencji. Okazało się, że stoi za tym jeden składnik.

Ja i moja rodzina uwielbiamy kopytka. Często specjalnie gotuję więcej ziemniaków do obiadu, by następnego dnia przygotować te pyszne kluski. Jednak mistrzynią w robieniu kopytek jest moja mama. Przyznam, że nigdzie indziej nie jadłam tak dobrych. Jednak dopiero wczoraj okazało się, co tak naprawdę stoi za ich wybornym smakiem i konsystencją.

Jak przygotować ziemniaki na kopytka?

Na kopytka przeznacza się gotowane ziemniaki. Najlepsze są odmiany zawierające dużo skrobi. Z takich ziemniaków kopytka wychodzą zwarte, ale miękkie. Ziemniaki trzeba ugotować, odcedzić, osuszyć, a potem przepuścić przez praskę lub wytłuc tłuczkiem. Teraz należy poczekać, by masa ziemniaczana wystygła. Dopiero z zimnych ziemniaków zagniata się bowiem ciasto na kluski.

Sposób mojej mamy na doskonałe kopytka

Do tej pory myślałam, że moja mama do kopytek dodaje wyłącznie mąkę pszenną. Wczoraj jednak okazało się, że dosypuje też skrobię ziemniaczaną. I to wcale nie 2-3 łyżki, ale dodaje jej pół na pół z mąką pszenną. I rzeczywiście jej kopytka są idealne – miękkie, ale doskonale trzymające kształt, leciutko sprężyste, gładkie i rozpływające się w ustach.

Przepis: Kopytka mojej mamy

Najlepsze kopytka, jakie jadłam

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaDo ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich w miarę jednolite ciasto.
  3. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kawałki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 1-2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać kopytka?

Kopytka to kluski ziemniaczane, które stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Najlepiej smakują podane np. z gulaszem czy duszonymi mięsami. Można też jednak podać je z sosem pieczarkowym, z grzybów leśnych czy pomidorowym.

Ja jednak najbardziej lubię kopytka w takiej postaci, w jakiej podaje je moja mama. U niej kopytka grają pierwszoplanową rolę. Podaje je wyłącznie z pyszną okrasą. Składa się ona z drobno pokrojonej słoniny zrumienionej na patelni z kawałkami kiełbasy. Czasem mama wsypuje też trochę posiekanej cebuli, która dodaje potrawie przyjemnej słodyczy. Spróbujcie tej wersji kopytek, a jestem pewna, że przygotujecie je jeszcze nie raz.

Czytaj też:
Kluski jak u babci. Trzy składniki i złocista cebulka wystarczą, by odtworzyć smak dzieciństwa
Czytaj też:
Te mięciutkie kluseczki mogę jeść codziennie. Sekret to dwa smaczne dodatki