Gdy mam ochotę na kruche ciasteczka, do głowy przychodzi mi tylko ta receptura. To najlepsza wersja, jaką jadłam, bo zawiera moje ulubione orzechy włoskie. W połączeniu z masłem i wanilią smakują wprost nieziemsko. Apetyczny wygląd talarków to efekt ich krojenia.
Jak zrobić ciasteczka maślane z orzechami włoskimi?
Moje wypieki przygotowuję z kruchego ciasta na maśle, do którego sypię duże kawałki orzechów. Masy nie rozwałkowuję, by wykrawać z niej krążki, ani też nie robię kulek, które rozpłaszczam przed pieczeniem. Zamiast tego formuję walce i kroję na plasterki.
Aby w talarkach było widać przekrojone orzechy, wałki najpierw zamrażam. Powinny być twarde, choć nie jak kamień. Dopiero wtedy można ciąć je ostrym nożem, zachowując równe krawędzie.
Przepis: Ciasteczka maślane z orzechami włoskimi
Pyszne kruche wypieki z kawałkami orzechów i waniliową nutą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 98 w każdej porcji
Składniki
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPołam orzechy na mniejsze kawałki. Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier, żółtka, wanilię i sól. Wyrób szybko ciasto i połącz z orzechami. Następnie podziel je na dwa kawałki, uformuj z nich walce, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do zamrażarki.
- Krojenie ciastekWyjmij walec z zamrażarki i używając ostrego noża z piłką pokrój go na plasterki. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i powtórz czynności z drugim walcem.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 12-15 minut, aż ciastka przyrumienią się wokół brzegów.
Szybkie ciasteczka maślane z orzechami inaczej
Robienie tych ciastek jest łatwiejsze, gdy dorzucam do nich orzechy drobno posiekane albo mielone, bądź zastępuję je masłem orzechowym. W tej ostatniej sytuacji zmniejszam jednak dodatek masła krowiego, by zachować właściwe proporcje składników. Inaczej masa może rozpływać się od nadmiaru tłuszczu i tracić kształt przy pieczeniu.
Na każde dołożone 50 g masła z orzechów ziemnych czy migdałów odejmuję 30 g masła z kostki. Taka masa może wymagać dłuższego chłodzenia przed formowaniem. Dalej robię ciasteczka jak w przepisie bazowym.
Czy ciasto kruche trzeba chłodzić?
Tego kroku nie warto pomijać, ponieważ wpłynie to negatywnie na wypieki. Obniżenie temperatury jest kluczowe, by zestalić masło. Bez tego łączy się ono z mąką, a masa rozlewa się w piekarniku. Zabieg ten zapobiega też tworzeniu się siatki glutenowej, przez którą ciasto jest twardsze i bardziej zbite. Bez schłodzenia ma ono także tendencję do kurczenia się, a konsystencja staje się bardziej tłuszczowa.
Ciasto włożone na 30-60 minut do lodówki nie klei się i nie rwie przy wałkowaniu, a po upieczeniu zachowuje kształt, odpowiednią kruchość oraz chrupkość.
Czytaj też:
Z tych 5 składników robię szybkie kruche ciasteczka. Prościej i zdrowiej się nie daCzytaj też:
Uwielbiam piec te ciasteczka kokosowe. Zawsze się udają i doskonale smakują