Jesienią do obiadu ścieram marchew i sezonowe warzywo. To najzdrowsza surówka, jaką robię teraz

Jesienią do obiadu ścieram marchew i sezonowe warzywo. To najzdrowsza surówka, jaką robię teraz

Dodano: 
Surówka z czarnej rzepy i marchewki
Surówka z czarnej rzepy i marchewki Źródło: Shutterstock / Afanasieva
Gdy jesienią pojawiają się te bulwy, robię z nich świetną surówkę. Z wyrazistym dressingiem i chrupiącymi pestkami połączenie dwóch składników smakuje zjawiskowo.

Czarna rzepa to warzywo dostępne w chłodnej części roku, które jest idealne do jedzenia na surowo. Choć to bliski krewny rzodkiewki, odróżnia go bardziej wyrazisty smak z pikantnymi nutami. Przyczyniają się do tego związki gorczycowe, dzięki którym bulwa poprawia trawienie i tak korzystnie wpływa na organizm.

Czy czarna rzepa i czarna rzodkiew to to samo?

Pod tymi nazwami kryje się ta sama roślina z rodziny kapustowatych – Raphanus sativus var. niger. Choć jej bulwy mogą być okrągłe albo podłużne, to wciąż jeden produkt.

Pod czarną skórką rzodkwi kryje się biały miąższ, z którego przygotowuje się surówki, dusi jako jarzynkę albo dodaje do potraw z innych warzyw korzeniowych.

Na co pomaga czarna rzepa?

Bulwy dostarczają pokaźne dawki witaminy C i potasu, a także fitosterole, które regulują gospodarkę tłuszczową. Równie ważne są ich właściwości odtruwające wątrobę i cały organizm. Jedzenie surowego warzywa pomaga usuwać z ustroju zwłaszcza związki obce, które pochodzą z zanieczyszczenia żywności i środowiska.

Czarna rzepa działa moczopędnie i wiatropędnie, a także żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu wspiera trawienie tłuszczów. Odkaża też przewód pokarmowy i drogi żółciowe. Ma ponadto właściwości rozkurczowe, przeciwreumatyczne i pobudzające krążenie.

Ponieważ jednak korzystne związki z tego warzywa wiążą jod w organizmie, nie powinny jeść go w dużych ilościach osoby z niedoborem tego składnika i zaburzeniami pracy tarczycy. Rzepa ma ich więcej niż brukselka i kapusta, jednak na pierwszym miejscu pozostaje chrzan.

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy i marchewki?

Składniki te ścieram i łączę z dressingiem. Zawsze uwzględniam w nim jasny sos sojowy. To połączenie podpatrzyłam w daniach japońskich, gdzie używa się białej rzepy daikon. Fermentowany sos doskonale podbija smak pokrewnej rzepy czy zwykłych rzodkiewek.

Zamiast cebuli do surówki dokładam świeży czosnek, a smak łagodzę słodkim sosem. Mieszanka jest jeszcze bardziej apetyczna, gdy posypuję je nasionami lnu. Nigdy ich nie podprażam, ponieważ zawarty w nich tłuszcz jest wrażliwy na wysoką temperaturę.

Przepis: Surówka z czarnej rzepy i marchewki

Chrupiący dodatek obiadowy ze świeżych warzyw korzeniowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
143 w każdej porcji

Składniki

  • 2 czarne rzepy (około 400 g)
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz rzepę i marchewkę, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przepuść czosnek przez praskę i połącz z oliwą, cytryną, sosem sojowym i syropem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Mieszanie surówkiPolej warzywa sosem i wymieszaj. Przed podaniem posyp nasionami lnu.

Czytaj też:
Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowa
Czytaj też:
Kroję rzodkiewki i w kilka chwil mam genialną surówkę do obiadu. Sekret to zdrowe dodatki