Do chrupiącej surówki dorzucam posiekanego pora. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dań

Do chrupiącej surówki dorzucam posiekanego pora. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z porem
Surówka z porem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Mam dziś dla was pomysł na pyszną surówkę. Jest chrupiąca, zdrowa i pełna smaku. Duża w tym zasługa pora, który stanowi tylko dodatek, ale jakże istotny. Ta surówka będzie pasować do wielu dań obiadowych.

Szykując obiad, nie zapominajcie o surówce. To ważny element tego posiłku. Wzbogaca go smakowo, dodaje chrupkości, a także podnosi wartość odżywczą całego dania. Jeśli brakuje wam pomysłu na to, z czego ją zrobić, dziś podrzucam kolejny przepis. Tym razem będzie to chrupiąca surówka z dodatkiem pora.

Wartość odżywcza pora

Por to u nas trochę niedoceniane warzywo. Zwykle ląduje w zupach, ale świetnie sprawdzi się też, jako składnik surówek. Doda im wyrazistości, a także wzbogaci w składniki odżywcze.

Za ostrość tego warzywa odpowiada allicyna – związek siarki, który wspiera odporność, pomaga oczyszczać wątrobę i obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Poza tym por dostarcza nam również sporo błonnika, witamin C i K, kwasu foliowego, a także potasu. Zawarte w nim flawonoidy pomagają zaś usuwać wolne rodniki.

Jak zrobić chrupiącą surówkę z porem?

W tej chrupiącej surówce por nie gra głównej roli. Gra nią natomiast biała kapusta. Ma łagodny, neutralny smak, który warto podkręcić wyrazistymi dodatkami. Dlatego dorzuciłam do niej posiekany por, szczypiorek, a także paprykę. Całość wymieszałam z sosem jogurtowo-majonezowym, który dodał całości soczystości i aksamitności.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmienić nieco skład tej surówki. Jeśli nie przepadacie za papryką, możecie ją zastąpić startą marchewka lub pokrojonym w kostkę pomidorem.

Przepis: Chrupiąca surówka z porem

Surówka z kapusty, papryki i pora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g białej kapusty
  • 1/4 czerwonej papryki
  • biała część niedużego pora
  • szczypiorek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę dość drobno poszatkuj, paprykę pokrój w paseczki, por w półkrążki, szczypiorek posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa wymieszaj w salaterce. Jogurt wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dodaj do surówki, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do jakich dań pasuje surówka z porem?

Tę surówkę z dodatkiem pora wyróżnia chrupkość i zbalansowany smak. Można ją podać do wielu dań, np.: kotletów schabowych, mielonych, drobiowych, do pieczonego kurczaka czy indyka, a także do żeberek, gulaszu czy klopsików. Dodatek ten podkreśli też smak smażonych i pieczonych ryb, a także potraw jarskich, np. placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych.

Czytaj też:
Mój teść je codziennie tę surówkę z 3 składników. Zapomniane warzywo oczyszcza organizm i wzmacnia odporność
Czytaj też:
Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane