Buraczki zasmażane, duszone, na ciepło, z patelni. To wszystko nazwy tego samego, niezwykle smacznego dodatku do wielu dań obiadowych. Idealnego do kotletów mielonych, schabowych i pulpetów. Jak go zrobić? Szybko i na jednej patelni. To bardzo proste.
Jak przygotować buraki na jarzynkę?
Buraki przeznaczone na jarzynkę, trzeba wcześnie ugotować lub upiec. Gotujemy i pieczemy je w całości i ze skórką. Wcześniej tylko trzeba je dokładnie wyszorować. Jeśli chcecie ugotować buraki, włóżcie je do garnka, zalejcie gorącą wodą i gotujcie ok. godzinę. Buraki przeznaczone do pieczenia najlepiej jest zawinąć każdego osobno w folię aluminiową. Po ułożeniu na blasze piecze się je ok. 1,5-2 godziny. Po wystudzeniu buraki należy obrać i zetrzeć na tarce. Możecie też kupić buraki gotowane, które zwykle są sprzedawane w foliowych opakowaniach.
Jak ekspresowo zrobić buraczki zasmażane?
Gdy macie już upieczone lub ugotowane buraki, trzeba je tylko zetrzeć na tarce. Ja zwykle wybieram małe lub średnie oczka. Można też jednak zetrzeć je na dużych oczkach. Na patelni roztapiam masło i lekko złocę na nim mąkę. Potem dokładam buraczki, mieszam i całość podgrzewam na niedużym ogniu, by buraczki się zagrzały i całość nieco zgęstniała. Na koniec jarzynkę doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Przepis: Buraczki zasmażane
Buraczki na ciepło z patelni
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 średniej wielkości buraków ćwikłowych
- 2-3 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki wyszoruj, gotuj ok. godzinę albo piecz 1,5-2 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu obierz je i zetrzyj na średnich oczkach.
- SmażenieNa patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Dodaj starte buraczki, całość wymieszaj. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż buraczki będą ciepłe i całość zgęstnieje. Buraczki dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Do czego podać buraczki zasmażane?
Buraczki zasmażane to klasyczny dodatek do dań mięsnych i mącznych. Świetnie komponują się z wieloma potrawami — zarówno codziennymi, jak i świątecznymi. Są idealne do kotletów mielonych i schabowych, do zrazów wołowych, rolady z indyka i pieczeni rzymskiej. Można też je podać do gulaszu wieprzowego i bitek w sosie. Pasują do dań podanych z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Czytaj też:
Do chrupiącej surówki dorzucam posiekanego pora. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dańCzytaj też:
Mój teść je codziennie tę surówkę z 3 składników. Zapomniane warzywo oczyszcza organizm i wzmacnia odporność