Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę

Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę

Dodano: 
Mizeria z cytryną
Mizeria z cytryną Źródło: Shutterstock / paulinarz
To lekka i idealna na lato wersja tradycyjnej mizerii. Zamiast śmietany jest w niej jogurt, ale sekretem jest zupełnie inny dodatek.

Mizeria, czyli sałatka ze świeżych ogórków i śmietany to jeden z polskich klasyków. Zwykle dodaje się do niej jeszcze koperek albo szczypiorek (albo i jedno, i drugie), niektórzy lubią dorzucić do mizerii także plasterki chrupiącej rzodkiewki albo dodać jej charakteru odrobiną czosnku. Nasza propozycja na mizerię, to mizeria z dodatkiem cytryny.

Jak zrobić mizerię z cytryną?

Nasza mizeria to ogórki z gęstym jogurtem naturalnym, który jest lżejszy od śmietany. Do jogurtu dodajemy także odrobinę soku z cytryny i najważniejszy składnik: cytrynową skórkę. Ma to być jedynie żółta część otarta z cytryny. Jeden prosty składnik, który niesamowicie zmienia tradycyjny smak.

Przepis: Mizeria z cytrynową nutą

Tradycyjna mizeria z nietypowym składnikiem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie mizeriiJogurt wymieszaj z przyprawami, sokiem i skórką z cytryny. Koperek posiekaj, ogórki pokrój w plasterki. Wymieszaj wszystko.

Taka mizeria idealnie pasuje do lekkich, letnich obiadów: ziemniaków z wody z koperkiem, pieczonych ziemniaków, jajka sadzonego, piersi z kurczaka czy pieczonej ryby. Mizeria z cytrynową nutą to także propozycja na pełną świeżych smaków sałatkę na grilla. Idealnie przełamie smak ciężkich mięs.

Sos jogurtowo-cytrynowy, który proponujemy dodać do mizerii, można też wykorzystać do innych sałatek. Np. do sałatki z gotowanych batatów, natki pietruszki, awokado i rukoli, sałatki z gotowanych ziemniaków, do miksu sałat, rzodkiewki czy innych sałatek z dodatkiem świeżych ogórków (szklarniowych oraz gruntowych). Będzie pasować także do makaronowych sałatek z kurczakiem.

Podobny sos można także zrobić na bazie śmietany i z dodatkiem majonezu, chociaż w każdym przypadku będziemy polecać, aby choć część śmietany i majonezu zastąpić naturalnym jogurtem. Szczególnie kiedy mówimy o lekkiej sałatce przygotowywanej na ciepłe dni.

Jeśli spodoba ci się pomysł na mizerię z cytryną, możesz poeksperymentować: do jogurtu można na podobnej zasadzie dodać również sok z limonki i skórkę z limonki.

Czytaj też:
Wrzucam składniki do słoika i potrząsam. Ta sałatka z ogórków smakuje rewelacyjnie
Czytaj też:
Śmietana ci nie służy? Spróbuj mizerii po chińsku. Jest pełna smaku