Tu możesz oddać nadmiar jedzenia po świętach. Są jednak warunki

Tu możesz oddać nadmiar jedzenia po świętach. Są jednak warunki

Dodano: 
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Kończą się święta i widzisz, że zostanie dużo jedzenia? Na tyle dużo, że nie przejesz go ani ty, ani twoi bliscy? Takim jedzeniem można się podzielić.

Święta wielkanocne to czas, kiedy na stołach ląduje więcej jedzenia niż zwykle. Szykujemy sałatki, żur świąteczny, gotujemy jajka, pieczemy mięsa i duże ilości ciast. A po dwóch dniach świętowania okazuje się, że zostało zbyt dużo wszystkiego. Część można zamrozić (np. żurek, wędliny czy niektóre ciasta), ale po pierwsze nie zawsze mamy taką możliwość, a po drugie wiele produktów wielkanocnych do mrożenia się nie nadaje (to przede wszystkim sałatka jarzynowa i inne potrawy z majonezem). Podpowiadamy co zrobić z nadmiarem żywności.

Zostało ci za dużo jedzenia po świętach? Podziel się

Idea foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem to trend, który z roku na rok zyskuje na sile. I bardzo dobrze: w skrócie polega on tym, żeby podzielić się tym, czego już sami nie zdołamy wykorzystać.

Gdzie takie jedzenie oddać? W wielu polskich miastach funkcjonują popularne Jadłodzielnie, czyli miejsca, gdzie każdy może jedzenie przynieść i każdy może jedzenie zupełnie za darmo zabrać. Oprócz Jadłodzielni funkcjonują również tzw. lodówki społeczne, czyli lodówki bądź specjalne szafki, w których można jedzenie zostawić.

Co można oddać do Jadłodzielni?

Oddając nadmiar jedzenia, trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie: oddaj tylko te produkty i potrawy, które sam jeszcze mógłbyś zjeść. Wszystkie zasady dzielenia się jedzeniem przypomina Polskie Stowarzyszenie Zero Waste.

Do Jadłodzielni (i innych podobnych miejsc) można oddać:

  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

Do Jadłodzielni nie oddawaj:

  • Surowego mięsa.
  • Produktów z niepasteryzowanego mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja (budynie, kremy, domowe majonezy).
  • Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  • Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – czyli: należy spożyć do.
  • Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

Co jeszcze można zrobić z jedzeniem po świętach?

Najprostsza rada? Rozejrzyj się wokół. Może ze słoika sałatki czy kawałka ciasta ucieszy się samotna sąsiadka. O tym, że masz coś do oddania, warto napisać w mediach społecznościowych na osiedlowej grupie. Poświąteczne jedzenie, szczególnie ciasta, można też zabrać w kolejny dzień do pracy. W wielu firmach takie dzielenie się poświątecznymi przysmakami tuż świętach to wręcz tradycja.

Czytaj też:
Jajka i 3 dodatki na najsmaczniejszą pastę jajeczną. Z tym prostym przepisem przeniesiesz się do czasów dzieciństwa
Czytaj też:
W święta do kawy obowiązkowo dodaję aromatyczną przyprawę. Poprawia trawienie jak nic innego

Źródło: smaki.pl, zero-waste.pl