Uwielbiam nadziewane warzywa. W tej formie prezentują się bardzo apetycznie, ale też dobrze smakują. Takim kompaktowym daniem są faszerowane pomidory z piekarnika, które przyrządzam w greckim stylu. Co prawda używam serka wiejskiego z parmezanem, a nie typowo stosowanej fety, ale dzięki temu mieszanka ma o połowę mniej tłuszczu i kalorii. Najważniejsze jednak, że jest tak samo pyszna.
Jak zrobić faszerowane pomidory po grecku?
Do tej potrawy wybieram okrągłe i jędrne pomidory. Nie powinny być zbyt dojrzałe, ponieważ takie nie utrzymają swojego kształtu podczas pieczenia. Po odcięciu wierzchołków i wyjęciu nasion lekko solę je w środku, by wyciągnąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu miąższ tak nie zmięknie, a farsz nie będzie się rozpływać.
Składnikiem nadzienia oprócz serów są także natka pietruszki, czosnek oraz skórka otarta z cytryny. Podana porcja odpowiada ilości uzyskanej z całego niewielkiego owocu.
Używam ponadto tartej bułki, najlepiej japońskiej wersji o nazwie panko. Ma postać dużych, lekkich okruchów i wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna wersja, dzięki czemu staje się bardziej chrupiąca. Najczęściej kupuję ją w supermarkecie.
Tartą bułkę można zastąpić przygotowaną kaszą kuskus albo bulgur. Dla podbicia smaku mieszankę warto wzbogacić o posiekane dodatki, takie jak kapary lub zielone oliwki.
Przepis: Faszerowane pomidory po grecku
Zapiekane pomidory po grecku z pysznym nadzieniem serowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki tartej bułki panko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka pełnotłustego serka wiejskiego
- 3 łyżki drobno posiekanej natki, ewentualnie koperku
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 szczypta grubo mielonego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdetnij wierzchy z pomidorów i usuń ze środka gniazda nasienne. Oprósz wnętrza solą i odłóż na bok. W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz 2 łyżki parmezanu z tartą bułką, oliwą i szczyptą soli, po czym wymieszaj, rozcierając je w dłoniach. Oddzielnie zmieszaj serek wiejski z resztą parmezanu, 2 łyżkami natki pietruszki, skórką cytryny i pieprzem. Dopraw do smaku solą.
- Pieczenie pomidorówWylej sok ze środka pomidorów i ustaw je w żaroodpornym naczyniu. Wypełnij je mieszanką z serem, a następnie posyp miksem z tartą bułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 minut. Piecz, aż posypka się zarumieni. Podawaj z pozostałą natką.
Jaki ser do nadziewania pomidorów?
Zamiast serka wiejskiego z parmezanem do farszu można dodać podobną objętość greckiej fety albo sera solankowego. Wtedy danie będzie najbardziej zbliżone do oryginału. Mieszankę z przepisu można też modyfikować, na przykład wymieniając parmezan na startą mozzarellę.
Inną opcją jest użycie serka ricotta, przy czym w recepturze należy wziąć 280-300 g tego składnika. Można ponadto sięgnąć po żółty ser. Ponieważ jednak zawiera znacznie mniej wody, należy zwiększyć ilość płynów w nadzieniu, na przykład dolewając naturalny jogurt, śmietanę czy sok z cytryny.
Czytaj też:
Połączenie pomidorów z pożywnym farszem to strzał w 10. Na ten obiad czeka cała rodzinaCzytaj też:
Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni
