Białko pomaga schudnąć, więc często zwiększam jego ilość w diecie. Jest mocno sycące i buduje mięśnie, które spalają tłuszcz i poprawiają sylwetkę. Odchudzając się, nie muszę jednak rezygnować z chipsów. Tę pyszną wersję robię z naturalnego sera, który jest odżywczą skarbnicą.
Jak zrobić chipsy serowe z piekarnika?
Do ich przygotowania używam cheddara, który świetnie się topi na chrupiące placuszki i zawiera około 40 gramów białka w stugramowej porcji. Jednocześnie ma tylko 0,5 grama węglowodanów lub mniej, przez co jest idealny na diecie keto i niskowęglowodanowej.
Wystarczy zetrzeć ser albo sięgnąć po gotowe wiórki i nałożyć po łyżce na pergamin. Warstwa powinna być dość cienka, by równo się roztopiła. W przypadku rzadszego rozłożenia powstają cienkie, ażurowe chrupki z dziurkami.
Na tę przekąskę biorę zwykle 150-180 g sera w kawałku, bo lubię wybrać konkretnie ostry biały cheddar. W odróżnieniu od tego pomarańczowego nie zawiera barwnika annatto, który często wywołuje reakcje alergiczne. Można też wybierać spośród innych gatunków sera, które podaję dalej.
Gdy znudzą mi się drobne chipsy, robię większe placki, rozkładając na papierze po 1/4 szklanki wiórków. Często dodaję do nich suszoną cebulę lub czosnek, mielone przyprawy takie, jak kminek oraz słodka i ostra mielona papryka, a także zioła, na przykład oregano, rozmaryn czy tymianek.
Przepis: Chipsy serowe z piekarnika
Chrupiąca przekąska z cheddara o wysokiej zawartości białka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 23 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki startego cheddara
Sposób przygotowania
- Szykowanie chipsówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż 2 blachy pergaminem do pieczenia. Ułóż na nich w równych odstępach po łyżce wiórków serowych, rozkładając je na kształt placuszka.
- PieczenieWstaw chipsy do piekarnika na około 7 minut. Piecz, aż ser się roztopi i równomiernie zrumieni. Schładzaj przez 5-10 minut przed jedzeniem.
Jaki ser na chipsy?
Najlepsze są rodzaje o niskiej zawartości wody, które nie stają się gumowate w piekarniku. By piekły się na chrupko, muszą być bogate w tłuszcz i białko. Takie warunki spełniają dojrzałe i twardsze sery takie, jak między innymi:
- ostry cheddar,
- parmezan,
- pecorino,
- asiago,
- rubin,
- bursztyn.
Chipsy wyjdą też z innych gatunków, takich jak tylżycki, liliput, edam, gouda czy radamer. Wymagają jednak drobniejszego starcia i dłuższego pieczenia w nieco niższej temperaturze, a i tak niekoniecznie będą kruche.
Czytaj też:
Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?Czytaj też:
Zamiast słodyczy, zajadam te zdrowe chipsy. Wystarczy pokroić jabłka
