Tradycyjnie była produktem ubocznym przy wytwarzaniu masła. Współczesna maślanka powstaje jednak w podobny sposób, co inne fermentowane napoje mleczne, w tym jogurt i kefir. Inaczej jednak smakuje i ma odmienny skład oraz właściwości. To jeden z najlepszych wyborów zarówno dla najmłodszych, jak i osób starszych.
Czym się różni maślanka od kefiru i jogurtu?
Wszystkie powstają z mleka, ale są fermentowane za pomocą odmiennych szczepów bakterii. To powoduje, że znacznie się od siebie różnią.
- Maślanka ma delikatnie kwaśny i orzeźwiający smak, a także świeży aromat z mlecznymi nutami. Jest dość rzadka i lekka.
- Kefir powstaje z udziałem bakterii i drożdży, które wytwarzają dwutlenek węgla i nieco alkoholu. Jest gęściejszy i lekko musujący, a w smaku kwaśny, często z nutą drożdżową. Ma też mocniejszy zapach.
- Jogurt wyróżnia się najbardziej gęstą, kremową konsystencją. Ma łagodny, lekko kwaskowaty smak i delikatny mleczny aromat.
Inne jest również działanie tych napojów. Pod tym względem maślanka może być lepsza dla niektórych osób niż pozostałe płynne przetwory.
Czy maślanka jest dobra dla starszych osób?
To bardzo dobry produkt dla seniorów. Maślanka jest lekkostrawna i pod tym względem o wiele lepsza od zwykłego mleka. Podczas fermentacji bakterie zużywają część zawartych w niej cukrów, a przy tym rozkładają białka, które stają się lepiej przyswajalne. To bardzo pomocne w przypadku starszych osób, których układ pokarmowy nie pracuje już tak sprawnie.
W maślance jest najmniej tłuszczu i węglowodanów, a przez to kalorii. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na energię spada, dlatego seniorzy jedzą niewiele. Najlepiej, gdy sięgają wtedy po pokarmy, które mają więcej białka w stosunku do innych składników. Pozwala to na lepsze odżywienie organizmu. Maślanka ma tyle samo białka, co zwykły jogurt i kefir.
Napój ten jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który pomaga uzupełniać rezerwy tego pierwiastka w organizmie. To zapobiega osłabieniu kości i może pomóc w profilaktyce złamań.
Zawarte w maślance bakterie działają probiotycznie, usprawniając pracę układu pokarmowego. U seniorów potrzebuje on wspomagania, co zmniejsza problem zaparć, a także może podnosić odporność.
Ważna jest też najniższa zawartość laktozy w porównaniu z kefirem i jogurtem. Do jej rozkładu potrzebny jest enzym laktaza, którego produkcja spada wraz z upływem lat. Dlatego tolerancja cukru mlecznego się zmniejsza i po spożyciu nabiału mogą pojawiać się wzdęcia, biegunki i nudności. Choć maślanka nie jest wolna od tego związku, wiele osób reaguje na nią najlepiej.
W napoju tym występują związki tłuszczowe, które wspierają pracę mózgu i wątroby, a ponadto ułatwiają regenerację komórek. W podeszłym wieku procesy te szwankują, więc warto je pobudzać.
Czy dzieci mogą pić maślankę?
Można podawać ją maluchom już od pierwszego roku życia, wprowadzając do diety stopniowo tak samo, jak inne pokarmy. Jest to wręcz zalecane ze względu na korzystne składniki. To przede wszystkim białko, wapń i potas, których rosnący organizm potrzebuje najwięcej.
Maślanka to także bogate źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla rozwijającego się mózgu. W przeciwieństwie do kefiru nie zawiera alkoholu, który wpływa negatywnie na młode osoby.
Zależnie od wieku, dzieci i młodzież powinny jeść 2-4 porcje nabiału dziennie. Najlepsze są produkty o niskiej kaloryczności, takie, jak właśnie maślanka. W ten sposób mniej zagraża im przybieranie na wadze, które jest obecnie wielkim problemem u młodych ludzi.
Ile maślanki można wypić dziennie?
Zalecana dzienna porcja to szklanka, czyli około 250 ml. W przypadku najpopularniejszej wersji o zawartości 1 5% tłuszczu ilość ta zapewnia 112 kalorii, prawie 6 gramów białka, niecałe 4 g tłuszczu i ponad 11 g węglowodanów. Taka ilość maślanki może stanowić jedną z dwóch porcji nabiału, zalecanych w Polce jako minimalna dawka w zdrowej diecie. Porcja to szklanka produktu płynnego albo 30 gramów sera.
Kto nie może pić maślanek?
Chociaż osoby z nietolerancją laktozy mogą czuć się lepiej po maślance niż po innych produktach mlecznych, wciąż zawiera ona 2-4 gramy tego cukru w 100 g (w porównaniu z 4,7-5 gramami w mleku). Dlatego nie każdy będzie dobrze znosił większe ilości napoju. Rozwiązaniem jest dostępna w sklepach wersja bezlaktozowa.
Maślanka nie będzie jednak odpowiednim napojem dla osób z alergią na białka mleka, które powinny zrezygnować ze wszelkiego nabiału. Warto wiedzieć, że jeśli dziecko lub senior wymagają większego spożycia białka, maślanka może nie wystarczyć. Warto wtedy sięgać również po inne przetwory mleczne i alternatywne źródła tego składnika.
Czytaj też:
Ten twaróg jest delikatniejszy od innych. Robię go z popularnego i taniego napojuCzytaj też:
Naleśniki mojej babci smakowały najlepiej na świecie. Ich sekretem był zdrowy, tani płyn
 
    
