Ten twarożek to pochwała prostoty i dobrej, swojskiej kuchni. To nie więcej niż 10 minut pracy, same proste dodatki, a twarożek wychodzi idealnie kremowy i delikatny.
Jak zrobić twarożek na kanapki i do ziemniaków?
Przepis jest banalnie prosty: wystarczy wymieszać twaróg (polecamy półtłusty) z jogurtem naturalnym, doprawić i dodać szczypiorek. Konsystencję twarożku możesz regulować, dodając więcej jogurtu, jeśli chcesz, aby pasta twarogowa była rzadsza.
Przepis: Twarożek ze szczypiorkiem
Dodatek do kanapek, grzanek, pieczonych ziemniaków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówDodaj jogurt do twarogu i dobrze wymieszaj całość (widelcem). Szczypiorek drobno posiekaj.
- Robienie twarożkuDopraw twarożek z jogurtem, dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj. Skrop całość oliwą.
Twarożek doskonale pasuje na kanapki (jest idealny ze świeżym, chrupiącym pieczywem, np. domowymi bułeczkami śniadaniowymi), można go też kłaść na grzanki (usmaż kromki pieczywa na złoto na maśle) lub najzwyklejsze tosty. Jest znakomitym dodatkiem do zimnych przekąsek, np. na krakersach czy pumperniklu. Szczególnie polecamy go jako gwiazdę sycącego dania, czyli słynnych pyr z gzikiem.
Jak zrobić pyry z gzikiem?
Aby zrobić słynny przysmak rodem z Wielkopolski oprócz naszego twarożku, potrzebujesz upieczonych ziemniaków. Ziemniaki piecze się w całości ze skórką, a gotowe wystarczy przekroić i napełnić twarożkiem. Ważny jest typ ziemniaków. Wybierz te przeznaczone do pieczenia (idealnie się sprawdzi typ B). Dla ułatwienia w wielu marketach takie ziemniaki są oznaczone jako najlepsze do pieczenia.
Aby upiec idealne ziemniaki, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a kratkę do pieczenia ułóż na blasze. Ponakłuwaj ziemniaki widelcem lub patyczkiem, połóż na kratce i piecz przez 25 minut, aż skórka będzie miękka. Po tym czasie posmaruj ziemniaki przy pomocy pędzelka masłem i posyp solą, najlepiej morską. Piecz przez kolejne 25 minut, aż będą miękkie. Przekrawaj je wzdłuż i wypełnij środki twarożkiem. W takiej wersji można nie dodawać szczypiorku bezpośrednio do twarogu, a posypać nim całe danie.
Czytaj też:
Te kluski śląskie zawsze wychodzą mięciutkie. Wystarczy zastosować prosty trikCzytaj też:
Ten kurczak to u mnie hit rodzinnych spotkań. Do środka wkładam farsz rodem z PRL
 
    
