Do gotowanych ziemniaków dodaję zdrowe warzywo. Te kopytka można jeść nawet same

Do gotowanych ziemniaków dodaję zdrowe warzywo. Te kopytka można jeść nawet same

Dodano: 
Kopytka buraczane
Kopytka buraczane Źródło: Shutterstock / Paty Tessmann
Kopytka to smaczne kluski przygotowywane na bazie gotowanych ziemniaków. Gdy jednak dorzucicie do nich jeszcze jedno warzywo, zyskają nie tylko na wyglądzie, ale też na smaku i wartości odżywczej.

Kopytka to jedne z najpopularniejszych, polskich klusek. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków i stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Ich smak i wygląd można odmienić w dość prosty sposób. Dziś smaczna i efektowna propozycja z dodatkiem buraków.

Jak przygotować buraki do kopytek?

Buraki, które chcemy dodać do kopytek, powinny być przygotowane podobnie, jak ziemniaki. Trzeba je więc wcześniej ugotować lub upiec. Ponieważ ilość potrzebnych buraków nie jest duża, można je np. upiec przy okazji pieczenia w piekarniku jakiegoś ciasta czy mięsa. Możecie też kupić gotowe, gotowane buraki. Gdy już macie takie miękkie buraki, wystarczy je zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualny nadmiar soku należy odcedzić.

Jak zrobić buraczane kopytka?

By przygotować buraczane kopytka, należy połączyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki i starte buraki. Potem dodać do nich mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i jajko i po wymieszaniu zagnieść zwarte ciasto. Nie należy go wyrabiać zbyt długo, bo ziemniaki zaczną robić się coraz rzadsze i trudno będzie uformować z masy kształtne kluski.

Przepis: Kopytka buraczane

Kopytka z gotowanych ziemniaków i buraków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g ugotowanych lub pieczonych buraków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Buraki zetrzyj na małych oczkach lub zblenduj na gładkie purée. W misce wymieszaj ziemniaki z burakami, dodaj jajko i sól. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagnieć zwarte ciasto.
  2. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na porcje. Z  każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na kawałki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by kopytka były bardziej elastyczne i sprężyste, dodajcie do nich więcej skrobi ziemniaczanej. Może jej być nawet pół na pół z mąką pszenną.

Jak podać buraczane kopytka?

Buraczane kopytka to bardzo smaczny i apetyczny dodatek do dań obiadowych. Doskonale będą pasować do pieczonych i duszonych mięs, np. kurczaka, indyka, kaczki czy wieprzowiny. Świetnie też będą smakować podane z sosem grzybowym. Można je też zaserwować, jako samodzielne danie, np. ze stopionym masłem i koperkiem, z sosem jogurtowo-czosnkowym, z serem kozim i prażonymi orzechami albo z dodatkiem pestek słonecznika.

Czytaj też:
Z wczorajszych ziemniaków robię kolację, która znika w kilka minut. Tego nauczyła mnie teściowa
Czytaj też:
Kopytka mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Dopiero poznałam ich sekret