Pasta jajeczna z majonezem i musztardą to smaczne urozmaicenie menu na śniadanie i kolację. Dobrze sprawdzi się również jako lekka, zdrowa przekąska na lunch oraz baza wzbogaconej dodatkowymi składnikami sałatki jajecznej.
Jak przygotować pyszną pastę jajeczną z majonezem i musztardą?
Pastę jajeczną przygotowuję z jajek od kur z wolnego wybiegu, które gotuję przez 8-10 minut (w zależności od rozmiaru), a następnie studzę w zimnej wodzie i kroję w kostkę. Polecam ułożyć ogrzane do temperatury pokojowej jajka na łyżce i delikatnie włożyć je do wrzącej wody – w ten sposób można uniknąć zbyt długiego gotowania, które powoduje, że wokół żółtka tworzy się nieapetyczna, szara obwódka.
Pokrojone jajka mieszam z drobno posiekaną cebulą oraz wysokiej jakości majonezem i musztardą (możesz użyć musztardy o ostrym lub łagodnym smaku). Doskonale ze smakiem jajek i pozostałych składników pasty kanapkowej współgra m.in. musztarda sarepska, musztarda chrzanowa z miodem, musztarda miodowa i musztarda rosyjska.
Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować większą porcję pasty jajecznej na drugi dzień, to nie dodawaj do całości cebuli, która na skutek utleniania zmienia smak i czasami zyskuje nieprzyjemny aromat.
Przepis: Pasta jajeczna z majonezem i musztardą
Pomysł na prostą pastę do kanapek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 384 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek na twardo
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówJajka pokrój w kostkę, rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Robienie pastyUmieść jajka w misce, dodaj cebulę, majonez oraz musztardę. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę jajeczną z majonezem i musztardą podaję z pieczywem i świeżymi warzywami m.in. zieloną sałatą.
Opcjonalne dodatki do pasty jajecznej z majonezem i musztardą
Jak już wspomniałem, prosta pasta jajeczna to idealna baza różnych sałatek jajecznych. Doskonale sprawdzi się również jako baza innych past kanapkowych. Możesz do niej dodać np.:
-
świeże warzywa i zioła m.in. rzodkiewkę, białą i jasnozieloną część pora, zielonego ogórka, pomidorki koktajlowe, kolorową paprykę, papryczkę chili, seler naciowy, cebulkę dymkę, szczypiorek lub natkę pietruszki;
-
warzywa konserwowe, marynowane i kiszone m.in. kukurydzę, groszek fasolę, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, marynowane pieczarki;
-
mięsa i wędliny m.in. szynkę wędzoną, gotowaną lub konserwową, pieczonego kurczaka, wędzonego kurczaka, kiełbasę krakowską, kabanosy.