W święta do kawy obowiązkowo dodaję aromatyczną przyprawę. Poprawia trawienie jak nic innego

W święta do kawy obowiązkowo dodaję aromatyczną przyprawę. Poprawia trawienie jak nic innego

Dodano: 
Kawa z kardamonem
Kawa z kardamonem Źródło: Shutterstock / Ermak Oksana
Wielkanoc to czas, kiedy jemy więcej, częściej i bardziej tłusto niż zwykle. Ja stosuję prosty patent, aby w takie dni wspomóc organizm. Do kawy dorzucam pyszną przyprawę.

Kawa o poranku to u mnie już rytuał i wiem, że tak ma wiele osób. Od małej czarnej zaczynam dzień, ale i potem sięgam po aromatyczny, dodający energii napój. Kawa jednocześnie jest takim napojem, który naturalnie podkręca metabolizm, jednak w takie dni, kiedy wiem, że mój żołądek będzie musiał poradzić sobie z większą ilością jedzenia niż zwykle, dodaję do kawy kardamon. Ta przyprawa dodaje kawie wyjątkowego smaku i aromatu, ale jednocześnie rewelacyjnie wspomaga trawienie.

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon ma intensywny, wyraźnie cytrusowy smak. Można wyczuć delikatną słodycz i korzenną goryczkę, a to sprawia, że pasuje on zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań oraz napojów. Kardamon od wieków dodawany jest do ciężkostrawnych potraw właśnie po to, aby ułatwić ich trawienie. Kardamon jednocześnie łagodzi wzdęcia, pomaga na kolki, zgagi i nudności. Nie bez powodu stosuje się kardamon m.in. do przyprawiania tłustych mięs oraz dań jednogarnkowych, w których składzie znajduje się np. kapusta.

To jednak niejedyne właściwości kardamonu. To przyprawa, która wspiera organizm w walce z infekcjami, łagodzi kaszel i katar, działa lekko moczopędnie i ma właściwości przeciwzapalne

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kawę z kardamonem można zrobić na dwa sposoby: albo dodać zmielony kardamon do parzenia kawy, albo wrzucić do gorącej kawy cały strączek tej przyprawy. Najlepiej stosować do kawy delikatniejszy w smaku kardamon zielony.

Najzdrowsza wersja do po prostu mała czarna z kardamonem. Taka kawa nie obciąży dodatkowo żołądka, a rzeczywiście usprawni trawienie. Warto pamiętać, że kardamon można dodać także do herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej czy do herbat owocowych. Ważne, aby nie przesadzić z ilością przyprawy, ponieważ jej ona jest bardzo intensywny. Na kubek napoju wystarczy jeden strączek kardamonu.

Czytaj też:
To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelita
Czytaj też:
Kamień w czajniku? Ten płyn z kuchni działa lepiej niż najdroższe sklepowe środki do odkamieniania

Źródło: smaki.pl