Jogurtu naturalnego możesz mieć, ile dusza zapragnie. I to za grosze. Zobacz, jak go zrobić

Jogurtu naturalnego możesz mieć, ile dusza zapragnie. I to za grosze. Zobacz, jak go zrobić

Dodano: 
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny Źródło: Shutterstock / Anastasios71
Jogurt naturalny jest to prawdziwa skarbnica zdrowia, która jest idealna na przekąskę. Jeśli jesz go często i chcesz nieco zaoszczędzić, podpowiemy ci, jak w prosty sposób możesz go zrobić w domu.

Na sklepowych półkach można znaleźć jogurty naturalne w różnych odsłonach. Różnią się zawartością białka, tłuszczu i cukru, więc możemy sobie wybrać taki jogurt, jaki nam pasuje. Pojemniczek jogurtu nie kosztuje wiele, jednak, gdy w naszej rodzinie spożywa się dużo tego produktu, tygodniowo wychodzi dość pokaźna sumka. Jogurt naturalny łatwo jest otrzymać w domu i to za grosze. Wystarczy termos, w którym jogurt zrobi się sam, ewentualnie garnek i ręcznik. Poza tym jogurt przygotowany domowym sposobem nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, za to sami możemy go wzbogacić czym chcemy.

Jak w domu zrobić jogurt naturalny?

Przygotowanie jogurtu naturalnego domowym sposobem jest bardzo proste. Wystarczy bowiem świeże mleko i trochę jogurtu naturalnego dobrej jakości. Przyda się także termos, w którym najłatwiej przygotować jogurt, bo długo utrzymuje stabilną temperaturę. A ta właśnie jest potrzebna, by bakterie jogurtowe mogły się namnażać. Jednak termos da się zastąpić garnkiem. A teraz krok po kroku przygotujemy superzdrowy, kremowy jogurt naturalny.

Przepis: Domowy jogurt naturalny

Przygotowanie jogurtu naturalnego w termosie

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l świeżego tłustego mleka
  • 150 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie mlekaJogurt pozostaw w temperaturze pokojowej, by się ogrzał. Mleko wlej do garnka, zagotuj i schłodź do temperatury 43-44 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, temperaturę podgrzanego mleka możesz sprawdzić łokciem. Mleko o pożądanej temperaturze powinno być odczuwane jako ciepłe, ale nie parzące.
  2. Produkcja jogurtu w termosieJogurt naturalny dodaj do ciepłego mleka, wymieszaj i przelej całość do termosu. Termos szczelnie zamknij i odstaw na 6-8 godzin. Po tym czasie jogurt powinien być gotowy. Jeśli nie jest zbyt gęsty, możesz wydłużyć czas oczekiwania. Otrzymany jogurt przelej do słoików, szczelnie zamknij, wstaw do lodówki i zjedz w ciągu tygodnia.

Przygotowanie jogurtu naturalnego – cenne wskazówki

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym domowy jogurt naturalny na pewno się uda.

  • Do przygotowania jogurtu naturalnego potrzebne jest mleko świeże, czyli pasteryzowane, a nie UHT. Świeże mleko kupisz zwykle w plastikowych butelkach, które stoją w lodówce. To czy wybierzesz mleko tłuste czy chude wpłynie na kaloryczność otrzymanego jogurtu.
  • Dobrze, jeśli jogurt naturalny stosowany jako szczepionka do mleka zawiera bakterie probiotyczne. Wtedy otrzymany przez nas produkt również będzie je zawierał.
  • Kupując jogurt, na bazie którego przygotujemy domowy jogurt naturalny, warto zwrócić uwagę na jego świeżość. Im więcej czasu pozostaje do końca jego terminu przydatności do spożycia, tym lepiej. Taki jogurt będzie bowiem zawierał bardziej aktywne bakterie i szybciej otrzymamy domowy jogurt.
  • Wiele jogurtów naturalnych ma dodatek mleka w proszku, które dodaje im aksamitności. Składnik ten tak naprawdę jest zupełnie zbędny, bo dobrej jakości jogurt jest gęsty i kremowy bez tego kalorycznego dodatku. Jeśli jednak chcesz, też możesz wzbogacić mlekiem w proszku domowy jogurt.
  • Jeśli nie masz termometru, temperaturę podgrzanego mleka możesz sprawdzić łokciem. Mleko o pożądanej temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza powinno być odczuwane jako ciepłe, ale nie parzące.
  • Gdy nie masz odpowiednio dużego termosu, jogurt możesz nastawić w garnku, szczelnie go zamknąć, zawinąć w koc i umieścić blisko grzejnika. Garnek z mlekiem i jogurtem możesz też wstawić do letniego piekarnika. Tymi sposobami również utrzymasz temperaturę mleka na mniej więcej stałym poziomie przez kilka godzin.

Do czego wykorzystać domowy jogurt naturalny?

Jogurt naturalny jest doskonały na przekąskę. Można go jeść samego lub z dodatkami, np. świeżymi owocami, miodem, konfiturą. Warto go też dodawać do deserów i ciast, np. serników, ciast ucieranych. Jogurt naturalny może też zastąpić kaloryczną śmietanę w zupach i sosach.

Jakie cenne składniki zawiera jogurt naturalny?

Jogurt naturalny jest doskonałym źródłem białka, wapnia i fosforu – składników, które wzmacniają kości i zęby. Dostarcza też witamin z grupy B. Mają one nieoceniony wpływ na nasz układ nerwowy, przemianę materii i kondycję skóry. W zasadzie wszystkie jogurty zawierają żywe kultury bakterii, jednak nie wszystkie szczepy są probiotyczne. A to właśnie one w jogurtach są najcenniejsze. Wspomagają bowiem prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i podnoszą naszą odporność. Dlatego wybierając jogurt naturalny warto zwrócić uwagę na to, czy zawiera on bakterie probiotyczne. Inną zaletą jogurtu naturalnego jest fakt, że ma niską zawartość tłuszczu i cukru, dzięki czemu sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Czytaj też:
Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobienia
Czytaj też:
Pyszny twaróg możesz zrobić w domu. Potrzebny jest tylko jeden składnik

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl