Mięso, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, stanowi jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka. Jednak nie każde zasługuje na naszą uwagę, bo często oprócz cennych składników, dostarcza też tych zbędnych. Dlatego podpowiadam, po które naprawdę warto sięgnąć. I tu doskonałym wyborem, i to nie tylko dla dzieci i seniorów, jest mięso indycze.
Dlaczego warto jeść mięso indycze?
Mięso indycze ma wiele zalet. Uchodzi za jedno z najzdrowszych, a przy okazji jest niedrogie i łatwo dostępne. To, co powoduje, że mięso to stanowi doskonały wybór dla dzieci i seniorów, to jego delikatność i łatwostrawność. Tu na szczególną uwagę zasługuje pierś indycza, która ma delikatną strukturę i zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Dzięki temu po przyrządzeniu łatwo ją pogryźć, a po spożyciu nie obciąża układu pokarmowego.
Poza tym mięso to zawiera wysokiej jakości białko, które wspiera rozwój mięśni, kości i tkanek. Jest też zasobne w cynk, fosfor, selen i żelazo, co z kolei wzmacnia organizm i dodaje energii, a także w witaminy z grupy B, które wspierają pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto też zwrócić uwagę na niską kaloryczność mięsa indyczego i fakt, że zawiera niewiele cholesterolu. To bardzo korzystne, jeśli chodzi o naszą sylwetkę i układ krążenia.
Co można przygotować z mięsa indyczego?
Mięso indycze jest bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Ze względu na delikatny smak, pasuje do dań tradycyjnych i nowoczesnych. Jeśli chodzi o dzieci i seniorów, najlepiej sprawdzi się indyk w wersji gotowanej, duszonej czy pieczony bez skórki. Dobrym wyborem są też dania z mięsa mielonego.
Jeśli chodzi o konkretne przykłady zdrowych potraw z mięsa indyczego, to można z niego przygotować np.: gulasz z warzywami, pieczoną pierś serwowaną z lekkim sosem, pulpety w sosie koperkowym czy sałatkę z grillowanym indykiem i rukolą.
Jak zrobić delikatne pulpety z mięsa indyczego?
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań z mięsa indyczego są pulpety. Uformowane z doprawionego mięsa mielonego są gotowane w lekkim sosie, który dodaje mięsu smaku i soczystości. Pulpety z mielonego mięsa indyczego w sosie koperkowym robi się łatwo i szybko, a wszystkim smakują. Można je podać z ryżem, kaszą czy gotowanymi ziemniakami. Zdrowym, lekkostrawnym ich dopełnieniem będą np. gotowane warzywa.
Czytaj też:
Przyprawiam i wstawiam do piekarnika. To zdrowe mięso zawsze wychodzi miękkie i soczysteCzytaj też:
Tę pyszną roladę robię ze zdrowego mięsa. Za każdym razem wychodzi soczysta i pełna smaku