Jak zrobić szybko smaczne i pożywne śniadanie? Wystarczy sięgnąć po wartościowe składniki i zamienić je w wyjątkowe placuszki. Ich przygotowanie jest szybkie, a efekt przepyszny. Te placuszki można też spakować dzieciom do szkoły. Z pewnością zjedzą je chętniej niż kanapki.
Jakie banany są najlepsze na placuszki?
Na placuszki najlepsze są dobrze dojrzałe banany. Powinny mieć intensywnie żółtą skórkę. Właśnie takie banany są słodkie i z łatwością się je rozgniata widelcem. Można tu nawet wykorzystać nieco już przejrzałe owoce. Placuszki z ich dodatkiem będą na tyle słodkie, że nie będą wymagały żadnych dodatków. A wy przy okazji zagospodarujecie owoce, których kończy się czas przydatności do spożycia.
Jak zrobić pożywne placuszki śniadaniowe?
Podstawą tych pożywnych placuszków śniadaniowych są banany. By jednak to śniadanie było nie tylko smaczne, ale też wartościowe, dodaję do nich trochę płatków owsianych. Jeśli wolicie bardziej jednolite placki, płatki możecie krótko zblendować.
Po wymieszaniu bananów i płatków owsianych z jajkami i proszkiem do pieczenia warto poczekać 5-10 minut, by płatki napęczniały. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można do niej dodać 1-2 łyżki mąki. Dobrym pomysłem jest też dodanie do ciasta pokruszonego twarogu albo 1-2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego.
Przepis: Placuszki bananowe
Pożywne placuszki z bananów i płatków owsianych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 6 łyżek płatków owsianych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBanany obierz, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj jajka, wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i proszek do pieczenia, wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by płatki napęczniały.
- SmażenieRozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż niewielkie placuszki po 1–2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Jak podać placuszki z bananów?
Placuszki bananowe najlepsze są od razu po usmażeniu, ale można je też jeść na zimno. Doskonale smakują podane z jogurtem naturalnym i miodem, a także z masłem orzechowym, z sosem czekoladowym czy syropem klonowym. Warto też podać je ze świeżymi owocami. Mogą to być plasterki banana, kiwi czy świeże borówki amerykańskie, maliny albo truskawki. Jeśli dla kogoś są za mało słodkie, można je też oprószyć cukrem pudrem.
Czytaj też:
Podsmażam zielone warzywo i dodaję jajka. 10 minut, a mam zdrowe śniadanie dla rodzinyCzytaj też:
Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa