Blenduję płatki i robię z nich zdrową przekąskę do szkoły. Jest lepsza, niż kupne batony

Blenduję płatki i robię z nich zdrową przekąskę do szkoły. Jest lepsza, niż kupne batony

Dodano: 
Muffiny owsiane
Muffiny owsiane Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Moje dzieci do szkoły zabierają nie tylko kanapki, ale też zdrowe przekąski. Dzięki temu wiem, że nie będą kupować słodyczy czy chipsów w szkolnym sklepiku. Te zdrowe muffiny szykuję wieczorem, a rano tylko pakuję w torebki.

Chyba wszystkie dzieci lubią przekąski. I to wcale nie jest złe, pod warunkiem że przekąski dostarczają nie tylko kalorii, ale też wartościowych składników. By dzieciaków nie kusiły chipsy czy batony w szkolnym sklepie, staram się im zawsze pakować do śniadaniówki coś zdrowego. Ostatnio przypadły im do gustu wilgotne muffiny. Były nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to jeden z najwartościowszych produktów, jaki możesz podać swoim dzieciom. Przygotowane z całych ziaren zbóż, dostarczają mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, a także cynku i magnezu. Za sprawą tego składu płatki doskonale regulują trawienie i poziom cukru we krwi. Sycą na długo i obniżają poziom złego cholesterolu. Poza tym korzystnie wpływają na koncentrację, układ nerwowy i skórę, a także zwiększają odporność i korzystnie oddziałują na serce i mięśnie.

Jak zrobić wilgotne muffiny owsiane?

Moje muffiny owsiane przygotowuję wieczorem, by były gotowe na rano do spakowania. Robię je z płatków owsianych, które wcześniej blenduję na niezbyt gładką masę. Dzięki temu muffiny mają ciekawą strukturę, a ja nie muszą kupować specjalnie mąki owsianej. Tak przygotowane płatki mieszam z kilkoma dodatkami, a na końcu z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Ten owocowy składnik dodaje ciastkom przyjemnej słodyczy i wilgotności.

Przepis: Muffiny owsiane z jabłkiem

Zdrowe muffiny z płatków owsianych idealne na przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPłatki owsiane zblenduj na w miarę gładką masę. Otrzymaną mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W drugiej misce połącz składniki mokre: jajka, mleko, miód i olej. Wymieszaj krótko obie mieszanki. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenieFormę na muffinki wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.

Muffiny owsiane – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie pysznych muffinów.

  • By muffiny wyszły przyjemnie wilgotne, zamiast jabłka można do ciasta dodać pokrojone lub starte gruszki, startą marchewkę albo rozgnieciony banan. Trafionym dodatkiem będzie też jogurt naturalny.
  • Przygotowując muffiny, należy trzymać się proporcji, że na 1 część zblendowanych płatków owsianych daje się 1 część składników płynnych. Inaczej muffiny wyjdą suche i będą zbyt sypiące.
  • Składników ciasta nie należy mieszać zbyt długo, bo muffiny nie wyjdą puszyste.
  • Ciastek nie należy też zbyt długo piec. Wystarczy im 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Inaczej wyjdą zbyt spieczone z wierzchu i suche w środku.

Czytaj też:
Muffiny piekę z jesiennymi dodatkami. Wychodzą wilgotne, puszyste i bardzo zdrowe
Czytaj też:
Genialne babeczki zrobisz w mig bez miksera. Jedna miska i proste składniki