Te ziemniaki do obiadu znikają z talerzy szybciej niż mięso. Robię je ekspresowo na patelni

Te ziemniaki do obiadu znikają z talerzy szybciej niż mięso. Robię je ekspresowo na patelni

Dodano: 
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni Źródło: Shutterstock / Zuyeu Uladzimir
Ziemniaki to w Polsce najpopularniejszy dodatek do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, jednak te z patelni biją je na głowę. Są chrupiące i przepyszne. U mnie w domu znikają szybciej niż mięso.

Jeśli znudziły wam się ziemniaki gotowane do obiadu, mam dla was smaczną propozycję. Użyjcie patelni i paru dodatków, a raz-dwa zamienicie je w prawdziwy przysmak. Takie ziemniaki pasują do wielu dań, ale są na tyle smaczne, że można je jeść nawet same.

Jak przygotować ziemniaki do smażenia?

Ziemniaki przeznaczone do smażenia można wcześniej podgotować. Pod wpływem wody szybciej miękną, niż w czasie smażenia. Dlatego podgotowania skróci łączny czas przygotowania warzywa. Ziemniaki przeznaczone do gotowania trzeba obrać i opłukać. Większe bulwy warto przekroić na pół lub na cztery części. Dzięki temu szybciej się ugotują. Ziemniaków nie gotujemy zbyt długo, wystarczy im ok. 5-7 minut. Potem należy je odcedzić i lekko osuszyć. Gdy przestygną, warto je pokroić na mniejsze kawałki, a potem zacząć smażyć.

Jak zrobić aromatyczne ziemniaki z patelni?

Ziemniaki do smażenia nie mogą być zbyt miękkie, bo zaczną się rozpadać na patelni. Należy je kłaść na patelnię z gorącym olejem, dzięki czemu zaczną się ładnie rumienić. Temperatura smażenia nie może być zbyt wysoka, tak by ziemniaki zdążyły odpowiednio zmięknąć, nim się zezłocą.

By ziemniaki z patelni wyszły aromatyczne, warto je przyprawić. Jednak ponieważ przyprawy dość łatwo ulegają przypaleniu, lepiej nie dodawać ich zbyt wcześnie. Na początek można je oprószyć solą, jeśli nie soliliście wody, w której się gotowały. Dopiero gdy ziemniaki zaczną się rumienić, można je oprószyć przyprawami.

Ich doprawienie można też zostawić na sam koniec, czyli, gdy będą już w zasadzie gotowe pod względem miękkości i chrupkości. Ja do oprószania stosuję zwykle mieszankę czosnku granulowanego i ziół prowansalskich. Na koniec całość posypuję świeżym, posiekanym koperkiem.

Przepis: Ziemniaki z patelni

Smażone, aromatyczne ziemniaki do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, przekrój na pół, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 5-7 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedź je, osusz papierowym ręcznikiem, przestudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Kładź ziemniaki i smaż je na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Pod koniec smażenia oprósz je przyprawami. Gdy będą już gotowe, posyp je posiekanym koperkiem.

Jak podać ziemniaki z patelni?

Ziemniaki z patelni stanowią doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu i ryb. Można je też podać do niektórych potraw smażonych, np. steków, kotletów. Dobrze też sprawdzą się, jako samodzielne, jarskie danie. Doskonale będą smakować podane z sosem (np. jogurtowym, czosnkowym), mizerią, surówką z kapusty czy z buraczkami zasmażanymi. Można do nich też podać jajko sadzone, doprawiony twarożek czy grillowane warzywa.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane robię inaczej niż wszyscy. Obłędnie chrupią
Czytaj też:
Zamiast lepić pierogi, robię te pyszne kotleciki ruskie. 10 minut pracy i na patelnię