Zrezygnowałam z tartej bułki. Teraz kotlety schabowe smażę w zdrowszej panierce

Zrezygnowałam z tartej bułki. Teraz kotlety schabowe smażę w zdrowszej panierce

Dodano: 
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Alexey_Arz
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Są bardzo smaczne, ale niekoniecznie zdrowe. To wina między innymi panierki. Dlatego wymieniłam ją na wartościowszą.

W moim domu kotlety schabowe goszczą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. I nie zawsze jest to weekend. Tę potrawę robi się na tyle szybko, że często szykuję ją po powrocie z pracy. Ostatnio zmieniłam składniki panierki, dzięki czemu kotlety wychodzą teraz nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze.

Dlaczego klasyczna panierka jest niezdrowa?

Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Każda z tych trzech warstw ma swoją funkcję. Mąka powoduje, że do kotleta łatwiej przywierają następne warstwy. Jajko zapewnia mięsu większą soczystość, bo w czasie smażenia szybko tworzy na jego powierzchni osłonkę.

Tarta bułka dodaje kotletom niepowtarzalnej chrupkości i smaku. Niestety jest też mało zdrowa. To dlatego, że robi się ją na ogół z jasnej bułki, która zawiera niewiele wartościowych składników. Poza tym chłonie dużo tłuszczu, podnosząc kaloryczność potrawy.

Jak usmażyć schabowe w zdrowej panierce?

By kotlety schabowe były zdrowsze, zmieniłam nieco skład panierki. Teraz sięgam po mąkę, jajko, ale zamiast bułki biorę otręby pszenne. To niemal czysty błonnik, który nie jest przyswajany przez organizm człowieka, ale poprawia metabolizm. Szybko też pęcznieje w przewodzie pokarmowym, zapewniając uczucie sytości. Ma również tę zaletę, że nie chłonie tłuszczu. Dzięki temu nie podnosi zbytnio kaloryczności potrawy.

Po obtoczeniu schabowych w ostatniej warstwie panierki, a więc w otrębach, panierkę warto lekko docisnąć do płatów mięsa. Dzięki temu panierka lepiej będzie się trzymać w czasie smażenia. Po usmażeniu kotlety warto osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis: Schabowe w otrębach

Kotlety schabowe smażone w panierce z otrąb pszennych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych, owsianych lub żytnich
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKażdy kotlet rozbij równomiernie tłuczkiem do mięsa. Oprósz go solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
  2. Przygotowanie panierkiNa jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozmieszaj jajka, na trzeci wysyp otręby. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w otrębach.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

W czym jeszcze można panierować schabowe?

Zamiast tartej bułki do kotletów schabowych można zastosować także inne składniki. Dobrze sprawdzą się np.: posiekane orzechy, sezam czy płatki owsiane.

Czytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca
Czytaj też:
Schabu nie smażę już w panierce. Ta wersja wieprzowego mięsa jest o wiele lepsza