Od lat śledzie robię tylko w ten sposób. Wyglądają, smakują i każdy chce dokładkę

Od lat śledzie robię tylko w ten sposób. Wyglądają, smakują i każdy chce dokładkę

Dodano: 
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa Źródło: Shutterstock / photosimysia
Wyrazista sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem to doskonały wybór o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Tę sałatkę pierwszy raz jadłem u znajomych w Gdyni. Na półmisku znalazły się: czerwone buraczki, zielone ogórki i białe jajka. Gospodyni zdradziła, że przepis pochodzi od jej mamy, która podawała ją zawsze z kromką świeżego chleba. Od tamtej pory często wracam do tego smaku, prostego, ale idealnie zbalansowanego między słodyczą buraków kwaśnością kiszonek i słonością śledzia.

Jak przygotować sałatkę śledziową z buraczkami?

Przygotowanie sałatki śledziowej warto rozpocząć od odpowiedniego przygotowania ryby. Jeśli korzystasz ze śledzi w zalewie, dobrze jest je przepłukać i namoczyć w mleku lub wodzie przez około godzinę, aby złagodzić intensywny, słony smak. Buraki najlepiej upiec w piekarniku, ponieważ dzięki temu zachowają naturalną słodycz i piękny, głęboki kolor, który nada sałatce wyjątkowego charakteru. Do sosu na bazie majonezu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego, co sprawi, że całość będzie lżejsza i bardziej delikatna.

Aby podkreślić smak sałatki, warto sięgnąć po świeżo mielony pieprz, który doda wyrazistości, lub kilka kropel soku z cytryny, które wniosą przyjemną kwasowość i ożywią smak ryby oraz warzyw. Jeśli masz czas, to całość najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przepis: Śledziowa sałatka z buraczkami i ogórkiem kiszonym

Kolorowa sałatka śledziowa z jajkiem, buraczkami i ogórkiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
573 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 2 średnie buraki
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jajka na twardo
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBuraki ugotuj, ostudź i pokrój w kostkę. Ogórki i cebulę pokrój drobno, a śledzie w niewielkie kawałki.
  2. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj śledzie, buraki, ogórki i cebulę. Dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy.
  3. Dekorowanie i schładzanieUłóż sałatkę w salaterce, udekoruj ćwiartkami jajek. Wstaw do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.

Z czym podać taką sałatkę?

Śledziowa sałatka najlepiej smakuje z dodatkami, które nie dominują nad jej wyrazistym charakterem, lecz subtelnie go podkreślają. Dzięki nim całość staje się pełniejsza, a rybno‑warzywna kompozycja nabiera jeszcze większej harmonii.

  • Świeże pieczywo żytnie – lekko kwaśny smak chleba żytniego doskonale współgra z marynowanymi składnikami, a gruba kromka z masłem to klasyczne i zawsze trafione połączenie.
  • Pieczone ziemniaki – podane na ciepło stanowią sycący, neutralny dodatek, który wydobywa słodycz buraczków i podkreśla aksamitność jajek.
  • Grzanki z czosnkiem – chrupiące i aromatyczne, wnoszą przyjemną teksturę oraz lekko pikantny akcent przełamujący łagodność sałatki.
  • Świeży koper lub natka pietruszki – posypane tuż przed podaniem odświeżają smak i nadają potrawie lekkości oraz wiosennego charakteru.

Czytaj też:
Kroję śledzie i dwa zdrowe dodatki. Ta pyszna przekąska to hit na każdą okazję
Czytaj też:
Pyszna i zdrowa sałatka śledziowa. Poznaj genialną recepturę mojej babci

Źródło: smaki.pl