Wypieki z tym tanim nadzieniem można jeść jeden za drugim. Moje wytrawne koperty są pyszne i lekkie

Wypieki z tym tanim nadzieniem można jeść jeden za drugim. Moje wytrawne koperty są pyszne i lekkie

Dodano: 
Koperty drożdżowe na słono
Koperty drożdżowe na słono Źródło: Shutterstock / schankz
Drożdżowe placuszki z warzywnym farszem to idealna słona przekąska, która nie ma za dużo kalorii. Porcja duszonych jarzyn jest smakowitą odmianą od ciężkiego nadzienia. Z tym przepisem ciastka francuskie z mięsem idą w odstawkę.

Gdy muszę trochę ograniczyć kalorie, w pierwszej kolejności używam mniej tłuszczu. Ciasto francuskie zamieniam wtedy na to drożdżowe. Dzięki temu w wytrawnych kopertach z nadzieniem zjadam o ponad 60 procent mniej tego składnika i oszczędzam prawie 1/3 kalorii. Wypieki są chrupiące i przepyszne, tyle tylko, że zamiast rozwinąć gotowy arkusz, ciasto trzeba zrobić samodzielnie.

Jak zrobić drożdżowe koperty z wytrawnym nadzieniem?

To danie wymaga oddzielnego przygotowania ciasta i farszu. Składniki nadzienia duszę w czasie, gdy pracują drożdże. Przyrządzam je z buraka, marchewki, pora i cebuli, które scalam aromatycznym sosem z przyprawami. Czasem zmniejszam nieco ilość warzyw i dokładam na koniec pokruszony ser feta.

Z ciasta formuję placuszki w dłoniach i często daję im jeszcze 10-15 minut, by ponownie wyrosły. Porcje warzyw nakładam w taki sposób, by po złożeniu brzegów do środka górą i dołem wystawało trochę masy. Aby ładnie się przypiekły, kopertki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajem albo samym żółtkiem. Lubię posypać jeszcze wierzch niełuskanym sezamem, który po upieczeniu świetnie wygląda i smakuje.

Przepis: Drożdżowe koperty na słono

Smakowite wypieki z wytrawnym nadzieniem z duszonych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Na nadzienie:

  • 1 mały burak
  • 1 marchewka
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaWrzuć drożdże do ciepłej wody i wsyp szczyptę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Posiekaj masło z mąką, dodaj ubite jajko, drożdże i niepełną płaską łyżeczkę soli. Wyrób ciasto, aż przestanie się kleić, przykryj w misce folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie farszuW tym czasie obierz buraka i marchew, po czym zetrzyj na grubej tarce. Białą część pora rozkrój wzdłuż na pół i potnij na plasterki, a cebulę posiekaj. Wrzuć cebulę z porem na rozgrzany olej, dołóż ziele angielskie i gorczycę. Smaż 3 minuty, dodaj starte warzywa, sól i pieprz, ocet oraz cukier. Duś 12-15 minut, aż składniki masy będą miękkie i połączy je gęsty sos.
  3. PieczenieZ ciasta uformuj placuszki i nałóż na środek każdego dużą łyżkę nadzienia. Zegnij jeden bok, by częściowo przykrył farsz, a następnie drugi. Ułóż kopertki na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 20-25 minut, aż będą rumiane. Studź na kratce.

Z czego zrobić nadzienie do kopert na słono?

Można napełnić je wieloma rodzajami farszu, byle jego składniki nie były zbyt wodniste albo tłuste, bo inaczej mogą się rozpływać. Do moich ulubionych połączeń należą:

  • Szpinak z fetą i ciecierzycą – podsmaż posiekaną cebulę na 2 łyżkach oliwy, dodaj szpinak i duś, aż zwiędną listki. Wymieszaj ze 100 g pokruszonego sera feta i 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Pieczarki z cebulą – posiekaj dużą cebulę, podsmaż i wrzuć kostki z 1 kg pieczarek. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką suszonego tymianku. Duś 15-20 minut, aż odparuje większość wody.
  • Brokuł z papryką i serem – zblanszuj różyczki z 400 g brokułu, podsmaż na oliwie przez 5 minut, dołóż kostki ze średniej czerwonej papryki, dopraw solą i pieprzem, po czym duś 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje. Dodaj 100 g startego żółtego sera albo parmezanu.

Czytaj też:
Naleśnikowe koperty nadziewam tanim, pożywnym farszem. Moja rodzina uwielbia tę kolację
Czytaj też:
Tę tanią przekąskę z ciasta francuskiego zrobisz ekspresowo. Weź pieczarki i jeszcze dwa dodatki