Ten genialny sos mogę dodawać do wszystkiego. Prosty i szybki przepis mam od znajomego kucharza

Ten genialny sos mogę dodawać do wszystkiego. Prosty i szybki przepis mam od znajomego kucharza

Dodano: 
Gotowanie
Gotowanie Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Jeśli szukasz pomysłu na sos, który można dodać do kanapek, sałatek, pieczonych ziemniaków, mięs czy warzyw, to mam coś dla ciebie. Ten przepis dostałam od znajomego kucharza i jest to jeden z moich ulubionych sosów na bazie jogurtu.

Lubie proste i lekkie sosy jogurtowe, ale ten zaskoczył mnie swoim smakiem. Pierwszy raz spróbowałam go u znajomego kucharza, Leszka Wodnickiego, który jest półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef i prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Leszek Wodnicki ten sos zaserwował do pieczonych batatów. Prosty dodatek sprawił, że czułam się jak w najlepszej restauracji, a przepis na sos powtarzam zawsze, kiedy mam ochotę na pyszny dodatek nie tylko do pieczonych batatów.

Jak zrobić sos jogurtowy z limonką?

Bazą sosu jest gęsty, grecki jogurt naturalny, a składnik, dzięki któremu sos smakuje wyjątkowo, to limonka, a dokładnie sok i skórka z tego owocu. W sosie ląduje jeszcze natka pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

W przepisie podaję, aby doprawić sos sokiem z limonki. To oznacza, że nie dodawaj od razu całego, a stopniowo (np. z połowy limonki) i próbuj koniecznie, aby uzyskać smak idealny dla siebie.

Przepis: Sos jogurtowy z limonką

Pyszny dodatek do ciepłych i zimnych potraw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
218 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie limonkiZ limonki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
  2. Robienie sosuJogurt wymieszaj ze skórką z limonki. Dodaj natkę, dopraw sola, pieprzem i sokiem z limonki. Wymieszaj dobrze.

Do czego podawać sos jogurtowy z limonki?

Leszek Wodnicki zaserwował ten sos do pieczonych batatów, a całe danie dodatkowo udekorował czerwonymi pestkami granatu i listkami kolendry. Ja ten sos używam nie tylko do pieczonych batatów, a częściej do zwykłych ziemniaków, lubię też dodawać go do lekkich sałatek (świetnie smakuje ze świeżymi ogórkami).

To sos idealny na kanapki i grzanki. Świetnie się te sprawdza jako sos do pieczonych mięs, czy mięs z grilla. Można go również zaserwować do smażonych, pieczonych i grillowanych ryb. Ja robię go zawsze do pieczonych warzyw. Wówczas na blachę wrzucam ziemniaki, marchewkę, cebule, buraki, w sezonie także dynię i piekę do miękkości z oliwą, solą i pieprzem, a potem zajadam wszystko z sosem limonkowym.

Czytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharza
Czytaj też:
Dwa proste składniki i chrupiąca panierka. Tyle wystarczy, aby zrobić obłędnie smaczne klopsiki