Uwielbiam pierogi ruskie, szczególnie te domowej roboty, ale przyznam, że nie zawsze mam ochotę na zagniatanie ciasta, lepienie i gotowanie. Dlatego jeśli najdzie mnie ochota na ten smak, robię kotleciki z produktów, których używam do farszu. To kotleciki ruskie, czyli proste kotlety ziemniaczane z twarogiem. Jeśli masz ugotowane ziemniaki, cała praca to góra 10 minut i można wrzucać kotlety na patelnię.
Jak zrobić kotleciki ruskie?
Przepis jest banalnie prosty: wystarczy wymieszać twaróg z ugotowanymi ziemniakami, podsmażoną cebulką, dodać jajko, odrobinę zieleniny dla smaku i koloru, a potem formować kotleciki i smażyć. Do tego dania najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie półtłustego.
Jeśli zwykle do farszu na ruskie dodajesz też smażony boczek wędzony, tu też śmiało możesz go dorzucić. Dla wędzonego posmaku można również dodać do smażenia cebuli wędzoną paprykę.
Przepis: Kotleciki ruskie
Pomysł na bezmięsne danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu tłustego
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie masy na kotlecikiCebulę drobno posiekaj i smaż na maśle, aż zacznie się lekko karmelizować. Ziemniaki ugnieć z serem, dodaj jajko, cebulę, szczypior, dopraw solą, pieprzem i zagnieć wszystko razem.
- Smażenie kotlecikówZ masy formuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Smaż z obu stron na oleju, aż ładnie się zezłocą.
Jak podawać kotleciki ruskie?
Kotlety ziemniaczane z twarogiem można serwować na wiele sposobów i za to lubię ten przepis. My najczęściej zajadamy je z prostym sosem czosnkowym lub koperkowym na bazie gęstego jogurtu (dodaj do jogurtu koper lub czosnek, dopraw i gotowe) świetnie smakują podane tylko ze śmietaną.
Kotleciki ruskie dobrze się też sprawdzają jako towarzystwo do sosów, np. pieczarkowego lub z grzybów leśnych i dużej ilości cebulki. Do kotlecików warto też podać surówkę. Idealnie pasują tu wszelkie kiszonki, czy to surówka z kapusty kiszonej, czy to sałatka z ogórkami kiszonymi. Może to być także surówka z czerwonej kapusty albo surówka z selera i marchewki.
Takie kotlety łatwo się odgrzewa, więc jeśli nie zjesz wszystkiego jednego dnia, śmiało można z nich przygotować pyszny posiłek na drugi dzień.
Czytaj też:
Żółta sałatka była hitem każdej imprezy. Wystarczy puszka kukurydzy i proste dodatkiCzytaj też:
Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód