Śniadanie na płaski brzuch robię już wieczorem. Rano jem kremowy, energetyczny posiłek

Śniadanie na płaski brzuch robię już wieczorem. Rano jem kremowy, energetyczny posiłek

Dodano: 
Owsianka z nasionami
Owsianka z nasionami Źródło: Shutterstock / GillianVann
Szybkie śniadanie może być zdrowe. Gdy robię je z płatków, nasion i orzechów, mam zastrzyk energii na wiele godzin. To potężna dawka białka i błonnika, z którą jestem szczupła bez wysiłku, a przy tym pyszny początek dnia.

To połączenie składników stanowi pokarm dla mięśni i mózgu. Gdy sięgam po nie rano, mam więcej siły i lepszy nastrój. Łatwiej mi się myśli, a za to zapominam o przekąskach i zachciankach. Pożywny posiłek można śmiało nazwać śniadaniem mistrzów, a smakuje jak orzechowe marzenie.

W jakiej postaci owsianka jest najzdrowsza?

Danie z płatków najbardziej sprzyja zdrowiu i figurze, gdy zawiera bezcukrowe składniki i tylko niewielką ilość dodatków słodzących. Gdy dokładam do nich orzechy i nasiona, czyli najbardziej wartościowych pokarmy na świecie, otrzymuję mieszankę o niskim indeksie glikemicznym, która pobudza metabolizm i chroni przed tworzeniem się oponki na brzuchu.

Owsianka z takimi produktami zapewnia powoli uwalnianą energię, którą organizm zużywa na bieżąco, zamiast odkładać jako tłuszcz. Porcja mojej mieszanki dostarcza aż 14 g białka, a przy tym 29 g zdrowego tłuszczu i 7 g błonnika. Dzięki temu jest bardzo sycąca i dostarcza wiele niezbędnych związków.

W jednej porcji otrzymuję pokaźną dawkę witaminy E, magnezu, miedzi i manganu. Ma także sporo wapnia, cynku, żelaza, witamin z grupy B i kwasów omega-3. To związki, które wcale nie tak łatwo uzupełnić z innych źródeł.

Jak zrobić owsiankę z siemieniem lnianym i nasionami chia?

Przygotowuję ją w ciągu nocy. Wieczorem zalewam suche produkty mlekiem migdałowym i odstawiam do lodówki. Rano tylko je lekko podgrzewam, by zwiększyć komfort po jedzeniu. Słodzę też miodem lub syropem z agawy i polewam masłem migdałowym, choć można zastąpić je tym orzechowym.

Do owsianki nie dokładam od razu miodu, by nasiona z mlekiem nie fermentowały i nie wchłaniały słodkiego roztworu. Dzięki temu mogę uzyskać dobry smak z mniejszą ilością tego dodatku.

Używam lekkostrawnego, niskocukrowego mleka migdałowego albo z orzechów laskowych. Daję składnikom dość czasu, by wchłonęły jak najwięcej płynu. W ten sposób zawarty w nich błonnik pęcznieje i działa w optymalny sposób, ułatwiając trawienie i wydłużając sytość.

Gdy nasiona nie są dobrze nawodnione, stają się przyczyną problemów. Przy niedoborze wody w układzie pokarmowym mogą powodować zaparcia i blokadę jelit. Długie moczenie niweluje to ryzyko i zapewnia dobre samopoczucie, a przede wszystkim znacznie poprawia strawność dania.

Przepis: Owsianka z siemieniem lnianym i nasionami chia

Zdrowe kremowe śniadanie z płatków, orzechów, pestek i nasion

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
463 w każdej porcji

Składniki

  • 30 g migdałów
  • 30 g nerkowców
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego bez cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPołącz orzechy, nasiona i pestki z płatkami owsianymi, zalej w garnuszku mlekiem, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Gotowanie owsiankiWyjmij garnek i podgrzej zawartość na małym ogniu. Przełóż ciepłą owsiankę do miseczki, wymieszaj z miodem i polej masłem orzechowym.

Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Śniadanie w takim wydaniu można jeść codziennie
Czytaj też:
Gdy po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę z owsianki, rodzina się dziwiła. Teraz często proszą o ten przysmak