To połączenie składników stanowi pokarm dla mięśni i mózgu. Gdy sięgam po nie rano, mam więcej siły i lepszy nastrój. Łatwiej mi się myśli, a za to zapominam o przekąskach i zachciankach. Pożywny posiłek można śmiało nazwać śniadaniem mistrzów, a smakuje jak orzechowe marzenie.
W jakiej postaci owsianka jest najzdrowsza?
Danie z płatków najbardziej sprzyja zdrowiu i figurze, gdy zawiera bezcukrowe składniki i tylko niewielką ilość dodatków słodzących. Gdy dokładam do nich orzechy i nasiona, czyli najbardziej wartościowych pokarmy na świecie, otrzymuję mieszankę o niskim indeksie glikemicznym, która pobudza metabolizm i chroni przed tworzeniem się oponki na brzuchu.
Owsianka z takimi produktami zapewnia powoli uwalnianą energię, którą organizm zużywa na bieżąco, zamiast odkładać jako tłuszcz. Porcja mojej mieszanki dostarcza aż 14 g białka, a przy tym 29 g zdrowego tłuszczu i 7 g błonnika. Dzięki temu jest bardzo sycąca i dostarcza wiele niezbędnych związków.
W jednej porcji otrzymuję pokaźną dawkę witaminy E, magnezu, miedzi i manganu. Ma także sporo wapnia, cynku, żelaza, witamin z grupy B i kwasów omega-3. To związki, które wcale nie tak łatwo uzupełnić z innych źródeł.
Jak zrobić owsiankę z siemieniem lnianym i nasionami chia?
Przygotowuję ją w ciągu nocy. Wieczorem zalewam suche produkty mlekiem migdałowym i odstawiam do lodówki. Rano tylko je lekko podgrzewam, by zwiększyć komfort po jedzeniu. Słodzę też miodem lub syropem z agawy i polewam masłem migdałowym, choć można zastąpić je tym orzechowym.
Do owsianki nie dokładam od razu miodu, by nasiona z mlekiem nie fermentowały i nie wchłaniały słodkiego roztworu. Dzięki temu mogę uzyskać dobry smak z mniejszą ilością tego dodatku.
Używam lekkostrawnego, niskocukrowego mleka migdałowego albo z orzechów laskowych. Daję składnikom dość czasu, by wchłonęły jak najwięcej płynu. W ten sposób zawarty w nich błonnik pęcznieje i działa w optymalny sposób, ułatwiając trawienie i wydłużając sytość.
Gdy nasiona nie są dobrze nawodnione, stają się przyczyną problemów. Przy niedoborze wody w układzie pokarmowym mogą powodować zaparcia i blokadę jelit. Długie moczenie niweluje to ryzyko i zapewnia dobre samopoczucie, a przede wszystkim znacznie poprawia strawność dania.
Przepis: Owsianka z siemieniem lnianym i nasionami chia
Zdrowe kremowe śniadanie z płatków, orzechów, pestek i nasion
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 463 w każdej porcji
Składniki
- 30 g migdałów
- 30 g nerkowców
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego bez cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła migdałowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPołącz orzechy, nasiona i pestki z płatkami owsianymi, zalej w garnuszku mlekiem, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
- Gotowanie owsiankiWyjmij garnek i podgrzej zawartość na małym ogniu. Przełóż ciepłą owsiankę do miseczki, wymieszaj z miodem i polej masłem orzechowym.
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Śniadanie w takim wydaniu można jeść codziennieCzytaj też:
Gdy po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę z owsianki, rodzina się dziwiła. Teraz często proszą o ten przysmak