Szybkie sałatki z prostych składników zawsze zdają egzamin. Wystarczy kilka składników i niewiele pracy, aby wyczarować coś pożywnego i smacznego. Nasza propozycja na dziś to sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i paluszków surimi.
Co to są paluszki surimi?
Paluszki surimi, inaczej paluszki krabowe, to popularny produkt, często wykorzystywany w sałatkach, sushi czy daniach z owocami morza. Paluszki powstają z mielonego, chudego mięsa ryb, głównie z mintaja lub dorsza, które jest oczyszczane, gotowane i mieszane z białkiem jaj, skrobią, olejem roślinnym oraz przyprawami. Uzyskana masa formowana jest w charakterystyczne paluszki, a następnie barwiona na powierzchni na czerwono, by przypominała mięso kraba. Choć surimi nie jest prawdziwym krabem, jego delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że świetnie imituje owoce morza w codziennej kuchni. Paluszki surimi są niskokaloryczne, zawierają sporo białka i niewiele tłuszczu, dlatego często wybierane są przez osoby dbające o linię. Można je jeść na zimno lub po lekkim podgrzaniu. Dzięki swojej uniwersalności i łagodnemu smakowi stanowią szybki, prosty sposób na dodanie rybnego akcentu do wielu potraw.
Jak zrobić sałatkę z paluszkami surimi?
Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii: wystarczy pokroić kapustę, paluszki krabowe, odsączyć kukurydzę i wymieszać z majonezem. Sałatkę można zajadać od razu, ale lepsza będzie, jak postoi chociaż 30-40 minut w lodówce, aby smaki lepiej przeszły.
Przepis: Sałatka z paluszkami surimi
Prosta i pyszna sałatka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g paluszków krabowych (surimi)
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj kapustę, pokrój drobno paluszki krabowe, odsącz kukurydzę.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do sałatki można dodać też inne składniki: pasują tu np. seler naciowy, czarne oliwki, ugotowany ryż lub makaron, kolorowa papryka, cebula, ale też świeża zielenina, np. koperek, pietruszka czy szczypiorek. Gotową sałatkę można jeść samą lub z dobrym pieczywem.
Czytaj też:
Te ziemniaki do obiadu znikają z talerzy szybciej niż mięso. Robię je ekspresowo na patelniCzytaj też:
Wystarczą 2 łyżki dziennie, a organizm ci podziękuje. Ciśnienie, glukoza i trójglicerydy spadają same