Lubię takie proste, a niezwykłe desery, jak te roladki z bananem. Ich podstawą są naleśniki, w które zawijam banany. Po pokrojeniu na kawałki powstają pyszne, słodkie kąski. Co ważne, są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. A dzięki temu, że zawierają świeże owoce, są też lekkie i niezbyt kaloryczne.
Jak przygotować kakaowe naleśniki?
Podstawą tych apetycznych, słodkich roladek są naleśniki. Jednak nie takie zwykłe, a kakaowe. Niektórzy nazywają je nawet czekoladowymi, ale w samych naleśnikach nie ma grama czekolady. Jest za to ciemne kakao, które nadaje im charakterystycznego koloru i smaku. Przy okazji dostarcza nam też magnezu, który koi nerwy, a także wzmacniającego żelaza.
Przygotowanie tych naleśników jest bardzo proste. Wystarczy część mąki zastąpić ciemnym kakao. By naleśniki nie wyszły zbyt intensywne w smaku, wystarczy dodać 1-2 łyżki kakaowego proszku. Dodaje się je w miejsce ujętych 2 łyżek mąki. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę, a po 15 minutach odpoczynku smaży z niej cienkie naleśniki.
Jak zrobić czekoladowe roladki z bananem?
Gdy usmażycie już kakaowe roladki, przygotowanie czekoladowych roladek zajmie wam nie więcej niż 10 minut. Każdy naleśnik wystarczy tylko dość cienko posmarować gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, a potem na jednym jego końcu położyć obrany banan i owinąć go naleśnikiem. Tak przygotowane rulony warto pokroić na kawałki, by łatwiej było je jeść.
Przepis: Czekoladowe roladki z bananem
Roladki z naleśników kakaowych, kremu czekoladowego i bananów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
- ok. 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 4-6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
- 4 dojrzałe banany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ mąki, kakao, jajka, soli, oleju i mleka rozmieszaj niezbyt gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
- Formowanie roladekKażdy naleśnik posmaruj cienko kremem. Na brzegu połóż obrany banan, owiń go naleśnikiem. Każdy rulon pokrój na 4-5 kawałków.
Inna wersja roladek z bananem
Roladki z bananem możecie też zrobić nieco inaczej. Najłatwiej jest tu zmienić krem, który odmieni smak i charakter roladek. Zamiast kremu czekoladowo-orzechowego możecie sięgnąć po krem pistacjowy, masło orzechowe czy serek homogenizowany. Dobrze też sprawdzi się bita śmietana oraz dosłodzony serek mascarpone.
Czytaj też:
Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskęCzytaj też:
Do zwykłych naleśników dodałem tylko ser i dwa dodatki. Wyszły tak pyszne, że wszyscy prosili o więcej