Czekoladowe roladki z bananem są pyszne, a bardzo proste. To ulubiony deser moich dzieci

Czekoladowe roladki z bananem są pyszne, a bardzo proste. To ulubiony deser moich dzieci

Dodano: 
Roladki z bananem
Roladki z bananem Źródło: Shutterstock / Mila Naumova
Szukacie pomysłu na pyszny deser? Proponuję czekoladowe roladki z bananem. Robi się je szybko, wyglądają niezwykle apetycznie i dostarczają wartościowych składników. Moje dzieci je uwielbiają.

Lubię takie proste, a niezwykłe desery, jak te roladki z bananem. Ich podstawą są naleśniki, w które zawijam banany. Po pokrojeniu na kawałki powstają pyszne, słodkie kąski. Co ważne, są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. A dzięki temu, że zawierają świeże owoce, są też lekkie i niezbyt kaloryczne.

Jak przygotować kakaowe naleśniki?

Podstawą tych apetycznych, słodkich roladek są naleśniki. Jednak nie takie zwykłe, a kakaowe. Niektórzy nazywają je nawet czekoladowymi, ale w samych naleśnikach nie ma grama czekolady. Jest za to ciemne kakao, które nadaje im charakterystycznego koloru i smaku. Przy okazji dostarcza nam też magnezu, który koi nerwy, a także wzmacniającego żelaza.

Przygotowanie tych naleśników jest bardzo proste. Wystarczy część mąki zastąpić ciemnym kakao. By naleśniki nie wyszły zbyt intensywne w smaku, wystarczy dodać 1-2 łyżki kakaowego proszku. Dodaje się je w miejsce ujętych 2 łyżek mąki. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę, a po 15 minutach odpoczynku smaży z niej cienkie naleśniki.

Jak zrobić czekoladowe roladki z bananem?

Gdy usmażycie już kakaowe roladki, przygotowanie czekoladowych roladek zajmie wam nie więcej niż 10 minut. Każdy naleśnik wystarczy tylko dość cienko posmarować gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, a potem na jednym jego końcu położyć obrany banan i owinąć go naleśnikiem. Tak przygotowane rulony warto pokroić na kawałki, by łatwiej było je jeść.

Przepis: Czekoladowe roladki z bananem

Roladki z naleśników kakaowych, kremu czekoladowego i bananów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 4-6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
  • 4 dojrzałe banany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ mąki, kakao, jajka, soli, oleju i mleka rozmieszaj niezbyt gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
  2. Formowanie roladekKażdy naleśnik posmaruj cienko kremem. Na brzegu połóż obrany banan, owiń go naleśnikiem. Każdy rulon pokrój na 4-5 kawałków.

Inna wersja roladek z bananem

Roladki z bananem możecie też zrobić nieco inaczej. Najłatwiej jest tu zmienić krem, który odmieni smak i charakter roladek. Zamiast kremu czekoladowo-orzechowego możecie sięgnąć po krem pistacjowy, masło orzechowe czy serek homogenizowany. Dobrze też sprawdzi się bita śmietana oraz dosłodzony serek mascarpone.

Czytaj też:
Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę
Czytaj też:
Do zwykłych naleśników dodałem tylko ser i dwa dodatki. Wyszły tak pyszne, że wszyscy prosili o więcej