Do tych ciasteczek kokosowych nie dodaję mąki. Są kruche i rozpływają się w ustach

Do tych ciasteczek kokosowych nie dodaję mąki. Są kruche i rozpływają się w ustach

Dodano: 
Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe Źródło: Shutterstock / DronG
Macie ochotę na leciutkie, pyszne ciasteczka? Zrobicie je bez grama mąki, za to z dodatkiem wiórków kokosowych. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt jest rewelacyjny.

Ciasteczka można kupić gotowe, ale nie ma to jak własnej roboty. Są superświeże, tanie i bez zbędnych dodatków. A te ciasteczka kokosowe nie dość, że są proste do zrobienia, to jeszcze nie zawierają glutenu. To dzięki temu, że mąkę zastąpiłam lekkostrawnym produktem. Jest nim kleik ryżowy.

Kilka słów o kleiku ryżowym

Kleik ryżowy to produkt kojarzony z dietą najmłodszych. Jest to jeden z pierwszych produktów, o jaki można rozszerzyć menu niemowląt. To dlatego, że jest on lekkostrawny, delikatny w smaku i nie zawiera glutenu. Kleik produkuje się z mielonego, gotowanego i suszonego ryżu. Produkt ten można włączyć też do diety osób starszych i z problemami trawiennymi. Doskonale sprawdza się także, jako dodatek do ciast, ciasteczek i placuszków. Doskonale wchłania wilgoć, dzięki czemu wypieki z jego dodatkiem wychodzą kruche i lekkie.

Jak zrobić delikatne ciasteczka kokosowe?

Bazą moich ciasteczek kokosowych jest kleik ryżowy. By ciasteczka wyszły kruche, do ciasta dodaję też sporo masła. Pozostałe składniki ciasta to: cukier, proszek do pieczenia, jajka i oczywiście wiórki kokosowe.

Kawałki masła siekam najpierw z kleikiem ryżowym, a potem dodaję pozostałe składniki i zagniatam z nich zwarte ciasto. Potem odrywam z niego nieduże porcje, formuję z kulki i spłaszczam je, by miały grubość ok. 1 cm. Teraz wystarczy je upiec na rumiano i pyszna, słodka przekąska jest gotowa do podania.

Przepis: Ciasteczka kokosowe bez mąki

Delikatne kokosanki z kleiku ryżowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g kleiku ryżowego
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo kleiku ryżowego dodaj miękkie masło (temperatura pokojowa) i pozostałe składniki. Wymieszaj, a potem zagnieć zwarte ciasto.
  2. Formowanie i pieczenieZ ciasta odrywaj porcje wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich kulki, każdą lekko spłaszcz. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak uatrakcyjnić kokosanki?

Te ciasteczka kokosowe mogą wyglądać i smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że posmarujesz je polewą czekoladową lub zanurzysz w niej spody ciastek. Do ciasta możesz też dodać suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę czy trochę skórki startej z cytryny.

Czytaj też:
Te ciasteczka są nadzwyczaj kruche i smaczne. Ich sekretem jest wytrawny dodatek
Czytaj też:
Gdy ciocia piekła te ciasteczka, w całym domu pachniało karmelem. Teraz to mój ulubiony przepis