Ciasteczka można kupić gotowe, ale nie ma to jak własnej roboty. Są superświeże, tanie i bez zbędnych dodatków. A te ciasteczka kokosowe nie dość, że są proste do zrobienia, to jeszcze nie zawierają glutenu. To dzięki temu, że mąkę zastąpiłam lekkostrawnym produktem. Jest nim kleik ryżowy.
Kilka słów o kleiku ryżowym
Kleik ryżowy to produkt kojarzony z dietą najmłodszych. Jest to jeden z pierwszych produktów, o jaki można rozszerzyć menu niemowląt. To dlatego, że jest on lekkostrawny, delikatny w smaku i nie zawiera glutenu. Kleik produkuje się z mielonego, gotowanego i suszonego ryżu. Produkt ten można włączyć też do diety osób starszych i z problemami trawiennymi. Doskonale sprawdza się także, jako dodatek do ciast, ciasteczek i placuszków. Doskonale wchłania wilgoć, dzięki czemu wypieki z jego dodatkiem wychodzą kruche i lekkie.
Jak zrobić delikatne ciasteczka kokosowe?
Bazą moich ciasteczek kokosowych jest kleik ryżowy. By ciasteczka wyszły kruche, do ciasta dodaję też sporo masła. Pozostałe składniki ciasta to: cukier, proszek do pieczenia, jajka i oczywiście wiórki kokosowe.
Kawałki masła siekam najpierw z kleikiem ryżowym, a potem dodaję pozostałe składniki i zagniatam z nich zwarte ciasto. Potem odrywam z niego nieduże porcje, formuję z kulki i spłaszczam je, by miały grubość ok. 1 cm. Teraz wystarczy je upiec na rumiano i pyszna, słodka przekąska jest gotowa do podania.
Przepis: Ciasteczka kokosowe bez mąki
Delikatne kokosanki z kleiku ryżowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 160 g kleiku ryżowego
- 200 g masła
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo kleiku ryżowego dodaj miękkie masło (temperatura pokojowa) i pozostałe składniki. Wymieszaj, a potem zagnieć zwarte ciasto.
- Formowanie i pieczenieZ ciasta odrywaj porcje wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich kulki, każdą lekko spłaszcz. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak uatrakcyjnić kokosanki?
Te ciasteczka kokosowe mogą wyglądać i smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że posmarujesz je polewą czekoladową lub zanurzysz w niej spody ciastek. Do ciasta możesz też dodać suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę czy trochę skórki startej z cytryny.
Czytaj też:
Te ciasteczka są nadzwyczaj kruche i smaczne. Ich sekretem jest wytrawny dodatekCzytaj też:
Gdy ciocia piekła te ciasteczka, w całym domu pachniało karmelem. Teraz to mój ulubiony przepis