Kroję kapustę pekińską i dorzucam chrupiące dodatki. Sekret tej surówki to wyrazisty sos

Kroję kapustę pekińską i dorzucam chrupiące dodatki. Sekret tej surówki to wyrazisty sos

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / alisafarov
Ta surówka do obiadu zachwyca chrupkością warzyw i wyrazistym smakiem. Robi się ją ekspresowo, a składniki są proste.

Kapusta pekińska to bardzo uniwersalna baza do surówek: świetnie sprawdza się w różnych połączeniach, jest niedroga i łatwa do przygotowania. Surówka z kapusty pekińskiej z naszego przepisu to chrupiąca surówka do obiadu z dodatkiem selera naciowego, szczypioru, pestek z dyni i prostego sosu z czosnkową nutą.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem, który powstaje z jogurtu, majonezu, czosnku i soku z cytryny. Tu od razu uwaga: próbuj sosu i próbuj potem surówki, aby idealnie wyważyć smaki. Cytryna doskonale pasuje do tego zestawienia, dodaje całości przyjemnego odświeżenia, ale jeśli czujesz, że sos jest dla ciebie zbyt kwaśny, dodaj do niego odrobinę płynnego miodu lub cukru pudru. Zamiast cytryny do tego sosu można wykorzystać też sok z limonki, a jeśli kochasz cytrusowe nuty, dodaj jeszcze odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.

Ważnym elementem tego przepisu jest uprażenie nasion dyni. Nie pomijaj tego punktu: chodzi o to, aby wrzucić nasiona na krótko na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć je, aż zaczną się delikatnie rumienić (jeśli są gotowe, od razu je zdejmij z gorącej patelni, by się nie przypaliły). To prosty patent, który sprawia, że nabierają głębokiego, orzechowego smaku i są bardziej chrupiące.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 mała sałata (np. strzępiasta)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 4 łyżki pestek dyni

na sos:

  • 4 łyżki jogurtu w stylu greckim
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj składniki na sos. Kapustę drobno poszatkuj, sałatę porwij, szczypior i seler pokrój drobno. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  2. Robienie surówkiWymieszaj pokrojone składniki, sos i pestki w jednej misce. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.

Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?

To surówka do obiadu, która doskonale się sprawdzi w różnych połączeniach. Idealnie pasuje do klasyków, czyli np. ziemniaków ze schabowym czy ryżu z pieczonym kurczakiem. Możesz ją też podać do dań w stylu azjatyckim czy dań z kluskami (np. z kopytkami czy kluskami śląskimi). Taka surówka z kapusty pekińskiej może być też pysznym wypełnieniem do burgerów czy wrapów.

Czytaj też:
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Jesienią rozgrzewa mnie ta obłędna, kremowa zupa
Czytaj też:
Kiedy spróbujesz tych jesiennych pierożków, tradycyjnych już nie ruszysz. Za ten farsz rodzina cię ozłoci