Kapusta pekińska to bardzo uniwersalna baza do surówek: świetnie sprawdza się w różnych połączeniach, jest niedroga i łatwa do przygotowania. Surówka z kapusty pekińskiej z naszego przepisu to chrupiąca surówka do obiadu z dodatkiem selera naciowego, szczypioru, pestek z dyni i prostego sosu z czosnkową nutą.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem, który powstaje z jogurtu, majonezu, czosnku i soku z cytryny. Tu od razu uwaga: próbuj sosu i próbuj potem surówki, aby idealnie wyważyć smaki. Cytryna doskonale pasuje do tego zestawienia, dodaje całości przyjemnego odświeżenia, ale jeśli czujesz, że sos jest dla ciebie zbyt kwaśny, dodaj do niego odrobinę płynnego miodu lub cukru pudru. Zamiast cytryny do tego sosu można wykorzystać też sok z limonki, a jeśli kochasz cytrusowe nuty, dodaj jeszcze odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.
Ważnym elementem tego przepisu jest uprażenie nasion dyni. Nie pomijaj tego punktu: chodzi o to, aby wrzucić nasiona na krótko na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć je, aż zaczną się delikatnie rumienić (jeśli są gotowe, od razu je zdejmij z gorącej patelni, by się nie przypaliły). To prosty patent, który sprawia, że nabierają głębokiego, orzechowego smaku i są bardziej chrupiące.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mała sałata (np. strzępiasta)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek szczypioru
- 4 łyżki pestek dyni
na sos:
- 4 łyżki jogurtu w stylu greckim
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj składniki na sos. Kapustę drobno poszatkuj, sałatę porwij, szczypior i seler pokrój drobno. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Robienie surówkiWymieszaj pokrojone składniki, sos i pestki w jednej misce. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?
To surówka do obiadu, która doskonale się sprawdzi w różnych połączeniach. Idealnie pasuje do klasyków, czyli np. ziemniaków ze schabowym czy ryżu z pieczonym kurczakiem. Możesz ją też podać do dań w stylu azjatyckim czy dań z kluskami (np. z kopytkami czy kluskami śląskimi). Taka surówka z kapusty pekińskiej może być też pysznym wypełnieniem do burgerów czy wrapów.
Czytaj też:
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Jesienią rozgrzewa mnie ta obłędna, kremowa zupaCzytaj też:
Kiedy spróbujesz tych jesiennych pierożków, tradycyjnych już nie ruszysz. Za ten farsz rodzina cię ozłoci