Na święta zamiast nóżek zrobię galaretę drobiową z jajkami. Będzie o wiele zdrowiej
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Na święta zamiast nóżek zrobię galaretę drobiową z jajkami. Będzie o wiele zdrowiej

Dodano: 
Galareta z jajkami
Galareta z jajkami Źródło:Shutterstock / Evikka
Zamiast kalorycznych nóżek na święta możesz przygotować lekką galaretę drobiową. Dodaj do niej jajka ugotowane na twardo, a nie tylko będzie lepiej smakować, ale też wspaniale wyglądać.

Zimne nóżki wieprzowe są bardzo smaczne, ale też niestety bardzo kaloryczne. Zawierają bowiem sporo niezdrowego tłuszczu, a przy okazji też cholesterolu. O wiele zdrowszą wersją wytrawnej galarety, jest galareta drobiowa. Warto do niej dorzucić gotowane warzywa i jajka, by przekąska była pożywniejsza i zyskała na wyglądzie.

W czym przygotować wytrawną galaretę?

Wytrawną galaretę można przygotować np. w miseczce czy salaterce, a po stężeniu wyjąć ją na talerz i pokroić na porcje. Inną opcją jest przygotowanie galarety w porcjach dla jednej osoby. Można je nastawić w małych miseczkach, szklankach, a nawet w pojemniczkach po jogurcie. Wtedy do każdego naczynia trzeba nałożyć podobną ilość składników i zalać je tężejącą galaretą.

Przepis na galaretę drobiową z jajkami

Mięso drobiowe i warzywa najlepiej jest ugotować w bulionie warzywnym, dzięki czemu galareta będzie pełna smaku.

Przepis: Galareta drobiowa

Galareta drobiowo-warzywna z dodatkiem jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie żelatyny, gotowanie mięsa i marchewkiŻelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnego bulionu. Mięso opłucz, marchewkę obierz, opłucz. Mięso i marchewkę zalej bulionem warzywnym, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
  2. Rozdrabnianie składnikówUgotowane mięso i marchewkę wyjmij z wywaru. Mięso pokrój w sporą kostkę, a marchewkę w drobną.
  3. Przygotowanie galaretyWywar przecedź przez sito wyłożone gazą. Dodaj do niego namoczoną żelatynę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Wywar dopraw do smaku, wystudź.
  4. Wykańczanie galaretyJajka obierz, każde przekrój na połowę. Ułóż je na dnie salaterki przekrojem w dół. Zalej je częścią wywaru z żelatyną, zastudź. Potem na galaretę wysyp część marchewki, pokrojone mięso, resztę marchewki i posiekaną natkę. Całość zalej gęstniejącą galaretą. Naczynie z galaretą wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak wyjąć z formy i podawać galaretę drobiową?

By zastudzoną galaretę wyjąć bez problem z formy, całość trzeba na 10-15 sekund wstawić do ciepłej wody. Należy jednak uważać, by woda nie nalała się do naczynia. Po tym czasie galareta znajdująca się przy ściance naczynia upłynni się i łatwo można ją będzie wyjąć z formy. Najlepiej zrobić to przykrywając talerzykiem formę z galaretą i obracając całość do góry nogami.

Dużą galaretę czy też małe porcje galarety najlepiej zaserwować na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Można też ułożyć je na płaskim talerzu, a potem obsypać np. pokrojoną w kostkę, gotowaną marchewką lub zblanszowanym, mrożonym groszkiem.

Galaretę warto też obłożyć cząstkami cytryny, tak by każdy użyć jej do skropienia przekąski. Zamiast sokiem z cytryny, galaretę można też skropić octem np. jabłkowym, winnym.

Czytaj też:
Na Wielkanoc galaretę drobiowo-warzywną robię tylko tak. Sięgają po nią nawet dzieci
Czytaj też:
Słodkie galaretki w kształcie jajek. Dzieci będą się nimi zajadać nie tylko w święta

Źródło: smaki.pl