Słodkie galaretki w kształcie jajek. Dzieci będą się nimi zajadać nie tylko w święta
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Słodkie galaretki w kształcie jajek. Dzieci będą się nimi zajadać nie tylko w święta

Dodano: 
Słodkie galaretki w kształcie jajek
Słodkie galaretki w kształcie jajek Źródło:Shutterstock / SunnyToys
Galaretka na deser to pomysł prosty i zdrowy. Zwłaszcza jeśli tę galaretkę zrobi się z soku owocowego i nada się jej ciekawy kształt. Dziś zrobimy galaretki w kształcie jajek idealne nie tylko na Wielkanoc.

Słodkie galaretki lubią nie tylko dzieci. Można dodawać je do ciast bez pieczenia, wykańczać nimi serniki na zimno i przeróżne desery. Zresztą galaretka podana np. z bitą śmietaną sama w sobie jest już deserem. W sklepach można kupić galaretkę w proszku, którą wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić, by otrzymać smaczny deser. Jednak o wiele smaczniejszy i zdrowszy przysmak otrzymamy, gdy galaretkę przygotujemy na bazie naturalnego soku owocowego.

Czy galaretki są zdrowe?

Choć z pozoru wydaje się, że galaretki zawierają jedynie cukier, to jednak nic bardziej mylnego. W ich składzie ważne miejsce zajmuje też żelatyna. Jest to odpowiednio przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego, które ma zdolność żelowania. Korzystnie wpływa ono na nasze stawy, chrząstki i więzadła. Najbardziej przyda się więc dzieciom, które intensywnie rosną i rozwijają się.

Jak zrobić superzdrową galaretkę?

Do przygotowania wartościowej galaretki najlepiej użyć soku lub przecieru owocowego oraz żelatyny. Sok można samemu wycisnąć z owoców, kupić świeżo wyciskany lub klasyczny, dobrej jakości.

Przepis: Tęczowe galaretki w kształcie jajek

Galaretki z soków i przecieru owocowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
30 w każdej porcji

Składniki

  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 200 ml soku wiśniowego
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 10 wydmuszek z jaj

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie żelatynyŻelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, wymieszaj, odstaw by napęczniała. Potem podgrzej ją na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia.
  2. Przygotowanie przecieru brzoskwiniowegoBrzoskwinie pokrój na kawałki, dodaj przegotowaną wodę, zblenduj na jednolitą masę. Przecier lekko podgrzej, dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj.
  3. Napełnianie wydmuszekWydmuszki ustaw na specjalnej podstawce lub w wytłaczance otworem do góry. Każdą z nich napełnij mniej więcej do 1/3 wysokości zimnym przecierem brzoskwiniowym. Wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
  4. Przygotowanie galaretki wiśniowejSok wiśniowy podgrzej, dodaj do niego połowę pozostałej żelatyny, wymieszaj, wystudź. Tężejącą galaretką napełnij wydmuszki do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Wydmuszki z galaretkami wstaw do lodówki, by masa zastygła.
  5. Przygotowanie galaretki jabłkowejSok jabłkowy podgrzej, dodaj do niego pozostałą żelatynę, wymieszaj, wystudź. Galaretką jabłkową dopełnij każdą wydmuszkę. Wytłaczankę z galaretkami wstaw do lodówki na kilka godzin, by galaretki dobrze stężały.
  6. Zdejmowanie skorupekGdy galaretki będą już zastudzone, każdą skorupkę delikatnie obtłucz i zdejmij ją z galaretki. Jeśli pozostanie na galaretce błona, jajko polej wodą i delikatnie zsuń z niego błonkę.

Jak przygotować wydmuszki do galaretek?

Do zrobienia galaretek w kształcie jaj będziemy potrzebować wydmuszek z jajek. W tym celu jajka należy ostrożnie umyć i polać gorącą wodą, a potem w każdej skorupce po szerszej stronie jajka zrobić mały otwór np. czubkiem noża. Otwór warto powiększyć do średnicy ok. 1 cm np. przy pomocy nożyczek i wylać zawartość jaj do miseczki.

Teraz skorupki trzeba umyć, każdą napełnić wodą, ułożyć w garnku i zalać wodą, tak by je przykrywała. Wodę ze skorupkami należy zagotować i gotować całość 3-5 minut. Po tym czasie całość przestudzić, wylać wodę ze skorupek i osuszyć skorupki, ustawiając je na ręczniku papierowym otworem do dołu.

Czytaj też:
Mandarynkowiec, to ciasto bez pieczenia z galaretką. Tej zimy zrobiłam je już 9 razy
Czytaj też:
Malinowa chmurka zachwyca smakiem i wyglądem! Przepis na wyjątkowe ciasto