Szukacie pomysłu na szybki, mięsny obiad? Nie musicie smażyć kotletów. Możecie przygotować ekspresowe danie z piekarnika. Wystarczy, że sięgniecie po karkówkę i odpowiednio ją przygotujecie. U mnie to danie kocha cała rodzina, a ja nie mam przy nim zbyt dużo pracy.
Jak przygotować karkówkę do pieczenia?
Wiele osób piecze karkówkę w kawałku. I ja też tak czasami robię, ale z myślą, by podać ją na półmisku zimnych mięs. Gdy zaś mam ochotę na danie obiadowe z karkówki, zwykle kroję mięso w plastry. Wtedy bowiem szybko się marynuje i piecze. Jak więc przygotować karkówkę do pieczenia?
Po opłukaniu i osuszeniu mięso trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Można je delikatnie rozbić, ale nie jest to konieczne. Teraz trzeba przygotować marynatę. Ja proponuję taką z musztardy, czosnku, sosu sojowego, oleju i przypraw. Do karkówki wyjątkowo dobrze pasują: papryka mielona słodka i ostra, majeranek oraz sól i pieprz. Po posmarowaniu nią plastrów mięsa wkładam je na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie karkówkę trzeba wyjąć, ułożyć na blasze i pozostawić w temperaturze pokojowej, by się trochę ociepliła. Po ok. 30 minutach mięso należy wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Jak upiec karkówkę w plastrach?
Gdy mam już zamarynowaną karkówkę w plastrach, teraz pozostanie ją tylko upiec. Piekę ją zwykle na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu mięso nie przywiera do blachy i jest potem nieco mniej szorowania. Plastry mięsa układam w pojedynczej warstwie, by równomiernie docierało do nich ciepło. Dzięki temu pieką się szybko. Zwykle wystarczy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pod koniec można podnieść temperaturę w piekarniku do 200 st. C, by mięso lekko się przyrumieniło.
Przepis: Karkówka pieczona w plastrach
Pomysł na szybki obiad z piekarnika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 6 plastrów karkówki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 1 cebula
- rozmaryn
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPlastry karkówki oprósz solą i pieprzem. Posmaruj marynatą przygotowaną z oleju, musztardy, sosu sojowego, 2 przeciśniętych ząbków czosnku, papryki i majeranku. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- PieczeniePo tym czasie plastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je plasterkami czosnku i piórkami cebuli, a także gałązkami rozmarynu. Mięso piecz ok. 20-25 minut w 180 st. C.
Jak podać pieczoną karkówkę?
Pieczona karkówka najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można ją też jednak podać z ziemniakami gotowanymi albo z ryżem. Dopełnieniem takiego obiadu będzie surówka, np. z kiszonej kapusty.
Czytaj też:
Roluję delikatne mięso z farszem i obkładam plasterkami. Nie ma siły, by pieczeń wyszła suchaCzytaj też:
Pierś kurczaka nadziewam dwoma składnikami. Kotlet o niebo lepszy niż de volaille
