Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę

Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę

Dodano: 
Karkówka
Karkówka Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Pieczona karkówka kojarzy się z latem i grillem. Ja jednak przyrządzam ją przez cały rok i nie ustępuje tej z rusztu. Zamiast w kawałku, piekę ją w plastrach. Dzięki temu na obiad nie trzeba długo czekać.

Szukacie pomysłu na szybki, mięsny obiad? Nie musicie smażyć kotletów. Możecie przygotować ekspresowe danie z piekarnika. Wystarczy, że sięgniecie po karkówkę i odpowiednio ją przygotujecie. U mnie to danie kocha cała rodzina, a ja nie mam przy nim zbyt dużo pracy.

Jak przygotować karkówkę do pieczenia?

Wiele osób piecze karkówkę w kawałku. I ja też tak czasami robię, ale z myślą, by podać ją na półmisku zimnych mięs. Gdy zaś mam ochotę na danie obiadowe z karkówki, zwykle kroję mięso w plastry. Wtedy bowiem szybko się marynuje i piecze. Jak więc przygotować karkówkę do pieczenia?

Po opłukaniu i osuszeniu mięso trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Można je delikatnie rozbić, ale nie jest to konieczne. Teraz trzeba przygotować marynatę. Ja proponuję taką z musztardy, czosnku, sosu sojowego, oleju i przypraw. Do karkówki wyjątkowo dobrze pasują: papryka mielona słodka i ostra, majeranek oraz sól i pieprz. Po posmarowaniu nią plastrów mięsa wkładam je na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie karkówkę trzeba wyjąć, ułożyć na blasze i pozostawić w temperaturze pokojowej, by się trochę ociepliła. Po ok. 30 minutach mięso należy wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.

Jak upiec karkówkę w plastrach?

Gdy mam już zamarynowaną karkówkę w plastrach, teraz pozostanie ją tylko upiec. Piekę ją zwykle na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu mięso nie przywiera do blachy i jest potem nieco mniej szorowania. Plastry mięsa układam w pojedynczej warstwie, by równomiernie docierało do nich ciepło. Dzięki temu pieką się szybko. Zwykle wystarczy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pod koniec można podnieść temperaturę w piekarniku do 200 st. C, by mięso lekko się przyrumieniło.

Przepis: Karkówka pieczona w plastrach

Pomysł na szybki obiad z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 6 plastrów karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPlastry karkówki oprósz solą i pieprzem. Posmaruj marynatą przygotowaną z oleju, musztardy, sosu sojowego, 2 przeciśniętych ząbków czosnku, papryki i majeranku. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. PieczeniePo tym czasie plastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je plasterkami czosnku i piórkami cebuli, a także gałązkami rozmarynu. Mięso piecz ok. 20-25 minut w 180 st. C.

Jak podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można ją też jednak podać z ziemniakami gotowanymi albo z ryżem. Dopełnieniem takiego obiadu będzie surówka, np. z kiszonej kapusty.

Czytaj też:
Roluję delikatne mięso z farszem i obkładam plasterkami. Nie ma siły, by pieczeń wyszła sucha
Czytaj też:
Pierś kurczaka nadziewam dwoma składnikami. Kotlet o niebo lepszy niż de volaille