W święta podaję ten klasyczny deser z PRL-u. Kremowa masa jest tak obłędna, że każdy chce ją podjadać

W święta podaję ten klasyczny deser z PRL-u. Kremowa masa jest tak obłędna, że każdy chce ją podjadać

Dodano: 
Nadziewane orzeszki
Nadziewane orzeszki Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Kruche ciasto i obłędny, karmelowy krem. Te małe ciasteczka to prawdziwy hit, który przenosi w czasy dzieciństwa.

Pamiętam ten metalowy przyrząd, który mama wyciągała tylko przed świętami. To była zapowiedź najlepszego. Zapach pieczonego ciasta i ten krem, który zawsze podkradałem prosto z miski. Zaskoczyło mnie, że coś tak prostego może być tak uzależniające. Dziś sam kontynuuję tę tradycję, bo bez tych orzeszków nie ma świąt.

Jak zrobić orzeszki z słodkim farszem?

Ciasto na orzeszki jest zawsze takie samo, idealnie kruche i maślane. Sposób pieczenia skorupek zależy od tego, jakim sprzętem dysponujemy. Najważniejsze jest, by ciasto było dobrze schłodzone, a foremki wypełnione tylko do połowy, bo urośnie w trakcie pieczenia.

Najbardziej tradycyjna metoda to specjalna, dwustronna patelnia, którą kładzie się na gazie. Trzeba ją dobrze rozgrzać, wylepić ciastem, zamknąć i piec po kilka minut z każdej strony, aż skorupki będą złociste. Druga opcja to pojedyncze, metalowe foremki w kształcie połówek orzecha, które wylepiamy ciastem i pieczemy w piekarniku. To daje większą kontrolę nad stopniem wypieczenia. Najnowocześniejszy sposób to elektryczny opiekacz do orzeszków, który działa jak gofrownica. Wystarczy włożyć do niego małe kulki ciasta, zamknąć i poczekać kilka minut.

Niezależnie od metody, pamiętaj, by nadziewać skorupki, gdy są już całkowicie ostudzone. Napełnianie ciepłych połówek sprawi, że krem się rozrzedzi i wypłynie. Sklejam je i odstawiam na co najmniej kilka godzin. Wtedy ciasto lekko mięknie od kremu, a smaki idealnie się łączą. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: Orzeszki z kremem kajmakowym

Kruche ciasteczka w kształcie orzechów, wypełnione słodkim, karmelowym nadzieniem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
50
Liczba kalorii
113 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 60 ml kwaśnej śmietany 18%

Na nadzienie:

  • 400 g gotowej masy kajmakowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. PieczenieZe schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i wylepiaj nimi foremki do orzeszków. Piecz w 180°C przez około 10-15 minut, na złoty kolor. Ostudź i wyjmij z foremek.
  3. NadziewanieOstudzone połówki orzeszków napełniaj masą kajmakową i sklejaj ze sobą.

Co zrobić, jeśli nie masz urządzenia do orzeszków?

Brak specjalnych foremek to żaden problem. Z ciasta uformuj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, i ułóż je na blasze. Każdą delikatnie spłaszcz, a na wierzchu zrób wzorek, dociskając ją np. wykałaczką lub widelcem, by imitowała skorupkę. Upiecz je na złoty kolor. Po ostudzeniu każdą kulkę przekrój ostrożnie na pół. Posmaruj połówki cienką warstwą kremu i sklej. Nie będą miały idealnego kształtu orzecha, ale smak będzie równie obłędny.

Czytaj też:
To proste, pyszne ciasto robię bez pomocy piekarnika. Wychodzi kremowe i leciutkie
Czytaj też:
Delikatne ciasto i prosty farsz. Szybko robię z nich najlepsze, domowe rogaliki