Idealne schabowe powinny być miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Tak właśnie smakują bezpośrednio po usmażeniu i nie da się ukryć, że nie jest to potrawa stworzona do odgrzewania. Są jednak sposoby, które całkiem dobrze się sprawdzają i pozwalają cieszyć się schabowymi nawet przez dwa dni.
Jak przechowywać schabowe po usmażeniu?
Kotlety schabowe najlepiej smażyć bezpośrednio przed podaniem. Wtedy są najsmaczniejsze, miękkie i soczyste. Zdarza się jednak, że usmażymy ich trochę więcej i zostają na następny dzień. Jak je powinniśmy przechowywać? Kotlety należy pozostawić do wystygnięcia, a potem umieścić w zamykanym naczyniu. Najlepiej sprawdzi się szklane lub ceramiczne z pokrywką. Tak przechowywane nie będą chłonąć obcych zapachów i nie wyschną.
Jak odgrzać kotlety schabowe?
Na szybko kotlety schabowe można odgrzać w kuchence mikrofalowej. Nie jest to jednak sposób satysfakcjonujący nasze zmysły. Kotlety tracą bowiem swoją soczystość i chrupkość. O wiele lepszym sposobem jest odgrzanie ich w piekarniku. Najlepiej ułożyć schabowe na kratce i podgrzewać przez ok. 10-15 minut w 160 st. C (bez termoobiegu). Wcześniej można je skropić odrobiną oleju, by panierka nie wyschła.
Wskazówka: Schabowe można też odgrzać na patelni. Najlepiej sprawdzi się ta beztłuszczowa, podgrzewana na niedużym ogniu.
Jak podać kotlety schabowe?
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, która najlepiej smakuje z tradycyjnymi dodatkami. Można je więc zaserwować z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée. Bardzo pożądane w tym zestawie obiadowym są warzywa. Idealnie pasuje np. surówka z marchewki i jabłka czy z pora, marchewki i jabłka. Do tego dania obiadowego można też zaserwować kapustę zasmażaną albo buraczki na ciepło.
Czytaj też:
Niby klasyczny, świąteczny schab. Owocowy farsz kładzie jednak na łopatkiCzytaj też:
Moje schabowe wychodzą nadzwyczaj chrupiące. To zasługa niezwykłej panierki
