Choć wszystkie potrawy wigilijne są bardzo smaczne, to w moim domu numerem jeden są pierogi. Przygotowuję je sama, bo nawet jak nie wyjdą idealne i tak są lepsze od każdych kupnych, nie mówiąc już o kosztach. Niestety przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu, dlatego szykuję ją 2-3 tygodnie wcześniej. Potem przechowuję je w zamrażarce.
Jak należy mrozić pierogi?
By mieć mniej pracy przed Świętami, pierogi zwykle przygotowuję wcześniej. Po zlepieniu je mrożę i w Wigilię trzeba je tylko odgrzać. A jak należy mrozić pierogi? Tackę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a potem ułożyć na niej pierogi w pojedynczej warstwie, tak by się ze sobą nie stykały. Po włożeniu do zamrażarki czekam 2-3 godziny, by zrobiły się twarde. Potem wsypuję je do foliowego woreczka na żywność, usuwam nadmiar powietrza i szczelnie zamykam. Tak zapakowane pierogi trzymam w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.
Czy obgotowywać pierogi przed mrożeniem?
Przed zamrażaniem pierogi można też obgotować. W tym celu trzeba je wrzucić na ok. 30 sekund na wrzątek, a potem przelać je na sito, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Gdy pierogi wystygną, układa się je na tacy i zamraża, podobnie, jak w przypadku pierogów surowych. Ten sposób zmniejsza ryzyko obeschnięcia pierogów. Trzeba jednak je dokładnie osuszyć i schłodzić przed zamrażaniem.
Jak odgrzewać mrożone pierogi?
Gdy chcecie podać mrożone pierogi, nigdy ich wcześniej nie rozmrażajcie. Od razu wrzućcie je na gorącą, osoloną wodę. Woda nie powinna się zbyt intensywnie gotować, bo może uszkodzić pierogi. Mrożone pierogi gotuje się na niedużym ogniu ok. 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Potem należy je przełożyć na półmisek i polać olejem, stopionym masłem lub cebulką zrumienioną na oleju.
Czytaj też:
Te postne pierogi sprawdzają się nie tylko w Wigilię. Farsz jest prosty, tani i bardzo smacznyCzytaj też:
Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole
