Boże Narodzenie bez piernika to sytuacja, która nie zdarza się w moim domu. Aby wszystkim pasował, robię go inaczej niż klasyczne korzenne wypieki. Choć przepis nie wymaga wielu składników, ciasto wychodzi palce lizać.
Jak zrobić piernik bez mąki pszennej?
Przygotowuję go na mące ziemniaczanej, dzięki czemu jest to deser bezglutenowy. Mogą jeść go nie tylko osoby z nietolerancją glutenu, ale też te, które muszą unikać laktozy i białek mleka, bo omijam również ten produkt.
Do piernika nie dodaję tłuszczu, a jedynie biorę łyżkę masła do wysmarowania formy. Dzięki temu ładnie przypieka się ze wszystkich stron i łatwiej wychodzi z blaszki. Można też pominąć masło i wyłożyć ją pergaminem do pieczenia.
Bazą ciasta jest ucierany miód, który staje się puszysty i delikatny. Powinien być świeży i płynny, bo taki ubija się najlepiej. Jeśli mam w domu tylko stały miód, rozpuszczam go w kąpieli wodnej. Choć zwykle nie poleca się go podgrzewać, by nie tracił swoich właściwości, w tym przypadku nie ma to znaczenia, bo całość i tak piekę.
Do ciasta sypię mieszankę przypraw do piernika, gotową lub domową. Wspaniały aromat mojego wypieku pochodzi też od świeżej skórki cytryny i pomarańczy. Gdy wyciągam go z piekarnika, w całym domu unosi się obłędny zapach.
Przepis: Piernik bez mąki pszennej
Dietetyczny piernik bez masła i oleju na mące ziemniaczanej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 199 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki ciemnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do piernika
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka masła do formy
Sposób przygotowania
- Szykowanie mioduPodgrzej miód i utrzyj mikserem, aż zjaśnieje, co powinno zająć około 20 minut. Odłóż go do wystygnięcia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i wysmaruj środek formy masłem.
- Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę z sodą, zrób w niej wgłębienie i wlej miód. Oddziel żółtka od białek, dołóż do mąki i mieszaj całość nożem, dodając przyprawy i skórki cytrusów. Białka ubij i delikatnie połącz z masą.
- Pieczenie piernikaPrzelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-60 minut, aż wierzch się przyrumieni, a patyczek wbity w piernik będzie suchy.
Jak zrobić przyprawę do piernika?
W miarę możliwości mieszankę piernikową mieszam sama. W tych gotowych często jest mąka pszenna, przez co można używać ich tylko do ciast. Producenci często dorzucają także cukier i przyprawy, które nie bardzo lubię, na przykład anyżek czy ziele angielskie.
W mojej mieszance łączę równe ilości mielonych składników: goździków, kardamonu, cynamonu, anyżu gwiazdkowatego oraz imbiru. Czasem dodaję po szczypcie mielonego pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Bywa też jednak, że ograniczam się do dwóch pierwszych pozycji – takie połączenie jest uwzględnione w oryginalnym przepisie na ten piernik.
Czytaj też:
To najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Ciasto robię już teraz i zapominam o nim na kilka tygodniCzytaj też:
Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik
