Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie

Ten blok czekoladowy pokochała cała rodzina. Jeden dodatek sprawia, że przyjemnie chrupie

Dodano: 
Szykowanie bloku czekoladowego
Szykowanie bloku czekoladowego Źródło: Shutterstock / Yasin Caglayan
Blok czekoladowy był hitem PRL-u. Smakował na tyle dobrze, że robię go i dziś. Jednak w nieco innej wersji. Oprócz herbatników i bakalii dodaję do niego też chrupiący składnik. Wszyscy zjadają go z przyjemnością.

Są słodkości, które mogę jeść zawsze. Od dzieciństwa uwielbiam blok czekoladowy. Kiedyś był namiastką czekolady, dziś, choć czekolady w sklepach jest w brud, ja wolę go od nawet najdroższej tabliczki. Dlatego często go przyrządzam, tylko w nieco zmienionej wersji. Moja rodzina też pokochała ten deser.

Z czego zrobić masę na blok czekoladowy?

Klasyczny blok czekoladowy, jaki pamiętam z dzieciństwa, był robiony z pięciu składników. Najpierw podgrzewało się wodę z cukrem i margaryną, a gdy zamieniły się w płynną masę, dodawało się kakao i mleko w proszku. Dziś zamiast margaryny stosuję masło, bo jest naturalne i ma lepszy smak. Resztę robię bez większych zmian.

Bogatszą wersję bloku można zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady. Łączy się ją mniej więcej pół na pół z masłem i też podgrzewa do roztopienia. Przygotowana w ten sposób jest bardziej czekoladowa.

Jak zrobić chrupiący blok czekoladowy?

Do bloku czekoladowego dodawało się dużą ilość pokruszonych herbatników. Nadawały one deserowi ciekawą strukturę i wygląd. Ja zmniejszam o połowę ilość tych ciastek, a w ich miejsce dodaję kawałeczki suchych wafli tortowych oraz posiekane orzechy. Za sprawą tych dodatków deser robi się jeszcze bardziej chrupiący i ciekawszy w smaku. A wygląda tak, że trudno mu się oprzeć.

Przepis: Blok czekoladowy z wafelkami

Deser bez pieczenia, jak za dawnych lat

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 100 ml wody
  • 5 łyżek kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • 2-3 suche wafle tortowe
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW rondelku umieść masło, cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj je na niedużym ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Masy nie gotuj, zdejmij z ognia, lekko przestudź.
  2. Łączenie składnikówDo masy kakaowej dodaj mleko w proszku i wanilię, wymieszaj. Dodaj też pokruszone herbatniki i wafelki oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
  3. SchładzaniePrzygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ugnieć łyżką, dobrze schłodź. Podawaj krojoną w plastry.

Blok czekoladowy – kilka wskazówek

Blok czekoladowy po przyrządzeniu należy dobrze schłodzić. Wtedy masa stężeje i łatwo będzie ją kroić. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Oprócz posiekanych orzechów do masy czekoladowej można też dodać np.: suszone, posiekane owoce, owoce kandyzowane, a nawet żelki.
  • Blok czekoladowy doskonale smakuje podany do kawy, kubka mleka czy kakao.
  • Deser ten można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Trzeba go tylko szczelnie owinąć folią spożywczą, by nie wchłaniał obcych zapachów.
  • Blok czekoladowy można też mrozić. W ten sposób da się go przechowywać nawet do 2 miesięcy.

Czytaj też:
Ten piernik jem nawet na diecie. Bez pszennej mąki i tłuszczu, a w Święta znika szybciej niż klasyczny
Czytaj też:
Serniczek z serka wiejskiego lekki jak chmurka. Z makiem i pomarańczami to esencja świąt