Są słodkości, które mogę jeść zawsze. Od dzieciństwa uwielbiam blok czekoladowy. Kiedyś był namiastką czekolady, dziś, choć czekolady w sklepach jest w brud, ja wolę go od nawet najdroższej tabliczki. Dlatego często go przyrządzam, tylko w nieco zmienionej wersji. Moja rodzina też pokochała ten deser.
Z czego zrobić masę na blok czekoladowy?
Klasyczny blok czekoladowy, jaki pamiętam z dzieciństwa, był robiony z pięciu składników. Najpierw podgrzewało się wodę z cukrem i margaryną, a gdy zamieniły się w płynną masę, dodawało się kakao i mleko w proszku. Dziś zamiast margaryny stosuję masło, bo jest naturalne i ma lepszy smak. Resztę robię bez większych zmian.
Bogatszą wersję bloku można zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady. Łączy się ją mniej więcej pół na pół z masłem i też podgrzewa do roztopienia. Przygotowana w ten sposób jest bardziej czekoladowa.
Jak zrobić chrupiący blok czekoladowy?
Do bloku czekoladowego dodawało się dużą ilość pokruszonych herbatników. Nadawały one deserowi ciekawą strukturę i wygląd. Ja zmniejszam o połowę ilość tych ciastek, a w ich miejsce dodaję kawałeczki suchych wafli tortowych oraz posiekane orzechy. Za sprawą tych dodatków deser robi się jeszcze bardziej chrupiący i ciekawszy w smaku. A wygląda tak, że trudno mu się oprzeć.
Przepis: Blok czekoladowy z wafelkami
Deser bez pieczenia, jak za dawnych lat
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 100 ml wody
- 5 łyżek kakao
- 250 g mleka w proszku
- 200 g herbatników
- 2-3 suche wafle tortowe
- ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW rondelku umieść masło, cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj je na niedużym ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Masy nie gotuj, zdejmij z ognia, lekko przestudź.
- Łączenie składnikówDo masy kakaowej dodaj mleko w proszku i wanilię, wymieszaj. Dodaj też pokruszone herbatniki i wafelki oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
- SchładzaniePrzygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ugnieć łyżką, dobrze schłodź. Podawaj krojoną w plastry.
Blok czekoladowy – kilka wskazówek
Blok czekoladowy po przyrządzeniu należy dobrze schłodzić. Wtedy masa stężeje i łatwo będzie ją kroić. O czym jeszcze warto pamiętać?
- Oprócz posiekanych orzechów do masy czekoladowej można też dodać np.: suszone, posiekane owoce, owoce kandyzowane, a nawet żelki.
- Blok czekoladowy doskonale smakuje podany do kawy, kubka mleka czy kakao.
- Deser ten można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Trzeba go tylko szczelnie owinąć folią spożywczą, by nie wchłaniał obcych zapachów.
- Blok czekoladowy można też mrozić. W ten sposób da się go przechowywać nawet do 2 miesięcy.
Czytaj też:
Ten piernik jem nawet na diecie. Bez pszennej mąki i tłuszczu, a w Święta znika szybciej niż klasycznyCzytaj też:
Serniczek z serka wiejskiego lekki jak chmurka. Z makiem i pomarańczami to esencja świąt
