W przepisach na zupę czy sos często można znaleźć w składnikach bulion. I co wtedy robisz? Najprawdopodobniej chwytasz za bulion w kostce lub kostkę rosołową, rozpuszczasz ją w wodzie i masz bulion. Jednak, czy nie lepiej byłoby sięgnąć po naturalny produkt? Taki, który nie zawiera tajemniczych składników? Pewnie, że tak. I dziś właśnie przygotujemy naturalny, domowy bulion. Zrobimy go na zapas, by w razie potrzeby nie sięgać już po gotowe, mało naturalne produkty.
Z czego przygotować domowy bulion?
Do przygotowania domowego bulionu potrzebne są warzywa i przyprawy, a także mięso i ewentualnie kości, jeśli bulion ma być mięsny. Bulion może być więc warzywny, drobiowy, wieprzowy, wołowy, cielęcy, a nawet rybny. Buliony warzywne, drobiowe i cielęce mają najbardziej uniwersalne zastosowanie, bo ich smak jest dosyć łagodny. Jeśli chodzi o warzywa, to do gotowania bulionu używa się tych najpopularniejszych, czyli: marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli. Z ziół i przypraw najczęściej stosuje się: liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, czosnek, tymianek, pieprz, sól.
Oczywiście innym ważnym składnikiem bulionów jest woda. To właśnie ona przejmuje substancje odżywcze, smakowe i zapachowe z gotowanych w niej składników. Bulion przypomina więc nieco rosół, tylko jest bardziej skoncentrowany. A takie zagęszczenie smaku i aromatu uzyskuje się przez długie gotowanie wywaru.
Jak ugotować naturalny, domowy bulion?
Przygotowanie bulionu nie jest pracochłonne, a jedynie czasochłonne. Na szczęście po umieszczeniu składników w garnku, reszta robi się sama.
Przepis: Przepis na bulion warzywny
Naturalny, domowy bulion warzywny
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 1 por
- 2 liście kapusty
- natka pietruszki lub lubczyk
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywWarzywa oczyść, obierz, opłucz, pokrój je na nieduże kawałki, by jak najłatwiej uwalniały się z nich składniki.
- Gotowanie bulionuWarzywa i przyprawy (prócz soli) umieść w garnku i zalej zimną wodą, tak by je przykrywała ok. 5 cm warstwą. Wywar zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj na niedużym ogniu 1,5-2 godziny.
- Odcedzanie bulionuGdy bulion osiągnie pożądany smak i objętość odcedź go i lekko posól. Wystudzony rozlej do słoików lub do pojemników do zamrażania.
Wskazówka 1: Jeśli chcesz ugotować bulion mięsny, dodaj do warzyw ok. 75 dag wybranego mięsa i kości.
Wskazówka 2: Domowy bulion możesz zamrozić w woreczkach na lód. Warto go jednak wtedy dłużej gotować, by był bardziej skoncentrowany. Można go dorzucać do potraw niczym kupną kostkę rosołową.
Jakie zalety ma domowy bulion?
Domowy bulion stanowi źródło składników odżywczych, takich jak białko, kolagen, witaminy i minerały. Jego smak i aromat jest esencjonalny, co wpływa na smak i jakość przygotowywanych na nim potraw. A gotowy bulion można wykorzystać do przygotowania szybkiej zupy czy sosu, a także risotto czy pysznych potraw duszonych.
Jak przechowywać domowy bulion?
Po przygotowaniu domowy bulion należy przecedzić i w miarę szybko schłodzić. Dzięki temu lepiej zachowa smak i świeżość. Można to zrobić np. wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Co dalej robić z bulionem?
- Z wystudzonego bulionu warto zdjąć skrzepnięty tłuszcz, dzięki czemu potrawy będą mniej kaloryczne.
- Potem bulion trzeba rozlać do butelek i słoików, ewentualnie do pojemników lub torebek do mrożenia. W lodówce bulion można przechowywać do 4 dni.
- Jeśli jednak wiesz, że nie zużyjesz w tym czasie bulionu, lepiej go zamroź. W zamrażarce możesz przechowywać bulion nawet kilka miesięcy. Nie zapomnij tylko oznakować pojemników datą, by wiedzieć, jak długo jest przechowywany.
- Jest też opcja, by gorącym bulionem napełnić słoiki lub butelki i szczelnie je zakręcić. Dzięki temu naczynia zamkną się hermetycznie. Po wystudzeniu taki bulion należy wstawić do lodówki.
Czytaj też:
Zapomnij o krupniku i ogórkowej. Tę zupę bez mięsa przygotujesz w pół godzinyCzytaj też:
Chcesz ugotować prawdziwy rosół? W ten sposób gotowano królewski rosół w dawnych czasach