Czerwoną kapustę wymieszałem z prostymi składnikami. To najlepsza surówka, jaką ostatnio jadłem

Czerwoną kapustę wymieszałem z prostymi składnikami. To najlepsza surówka, jaką ostatnio jadłem

Dodano: 
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Szukasz przepisu na uniwersalną surówkę, która pasuje nie tylko do tradycyjnych dań obiadowych z mięsem lub rybą, ale także potraw z grilla i dań jarskich? Ta surówka z czerwonej kapusty zachwyca bogatym smakiem i przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Zapraszam po przepis.

Czerwona kapusta nie cieszy się u nas bardzo dużą popularnością, a szkoda, bo można z niej przygotować nie tylko pyszne i zdrowe surówki, ale także m.in. gołąbki, bigos i ciepłą jarzynkę do obiadu. Ja przepadam za jej smakiem oraz apetycznym kolorem. Dzięki poniższemu przepisowi udało mi się przekonać do tego warzywa również moją rodzinę.

Jak zrobić pyszną surówkę z czerwonej kapusty?

Pyszną surówkę z czerwonej kapusty robię z kilkoma dodatkami i wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Walory odżywcze surówki podnosi dodatek lekkiego sosu na bazie ułatwiającej przyswajanie witamin i minerałów oliwy z oliwek, cytryny i miodu.

Nie blanszuję kapusty przed dodaniem innych składników, ale możesz przez 1-2 minuty obgotować ją w osolonym wrzątku lub sparzyć na sitku. Podczas obróbki termicznej czerwona kapusta traci swój intensywny kolor i staje się niebieska, co sprawia, że nie zachęca do jedzenia, ale po dodaniu kwaśnego jabłka i soku z cytryny znowu stanie się czerwona.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty

To bardzo uniwersalny dodatek do dań oraz smaczna i zdrowa przekąska.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej główki kapusty czerwonej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe jabłka o kwaśnym smaku
  • 1/2 szklanki dużych rodzynek
  • 1 średnia cebula czerwona
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCzerwoną kapustę obierz z wierzchnich liści, usuń głąb, drobno poszatkuj (możesz użyć mandoliny do warzyw bądź obieraczki) lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w małą kostkę lub słupki. Możesz również zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Rodzynki zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i namaczaj przez kilka minut, a następnie odsącz z nadmiaru płynu na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Odłóż 2 łyżki natki pietruszki do dekoracji surówki.
  2. Łączenie składnikówPrzełóż składniki surówki do miski, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj.
  3. Przygotowanie i dodanie sosuPołącz sok z cytryny z oliwą z oliwek oraz miodem. Wymieszaj składniki sosu. Polej sosem składniki surówki i dokładnie wymieszaj.
  4. ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Surówkę z czerwonej kapusty podawaj lekko schłodzoną. Przed podaniem ponownie wymieszaj składniki oraz udekoruj dodatek do obiadu odłożoną wcześniej natką pietruszki. Porada: moja surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu, ale także na drugi dzień, o ile odłożysz do lodówki porcję bez cebuli. Cebulę do surówki na drugi dzień dodaj na krótko przed podaniem obiadu.

Opcjonalne dodatki do surówki z czerwonej kapusty

Smak surówki z czerwonej kapusty możesz wzbogacić, dodając do niej koperek, uprażone na suchej patelni i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie, mielone goździki oraz mielone ziele angielskie.

Do surówki z powyższego przepisu możesz przygotować również inne sosy np. sos musztardowo-miodowy, sos na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego i majonezu, a także sos z oliwy, białego wina, świeżego lub suszonego imbiru i miodu.

Czytaj też:
Smaruję piersi z kurczaka prostą marynatą i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam
Czytaj też:
Tak podana ryba posmakuje nawet niejadkowi. Mam prosty przepis na pyszne kotlety rybne z dorsza