Ciasta dzielę na łatwe i męczące. Jedne i drugie są smaczne, ale pierwsze robi się raz-dwa, a przy drugich trzeba się napracować. W związku z tym te drugie zupełnie sobie odpuszczam, bo po prostu szkoda mi czasu. Za to te proste robię dość regularnie. Zwłaszcza że można je przygotować nawet bez wyciągania miksera, tak jak to ma miejsce w przypadku tego brownie.
Kilka słów o brownie
Brownie to intensywnie czekoladowe ciasto pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Jest niskie, bo nie dodaje się do niego spulchniacza i wilgotne w środku, dzięki użytym składnikom i krótkiemu pieczeniu. Charakteryzuje je też chrupiąca, słodka skorupka. Podstawą brownie jest czekolada roztopiona z masłem. Tę płynną masę miesza się z pozostałymi składnikami łyżką lub rózgą. Także inną zaletą tego wypieku jest fakt, że robi się go bez nadmiernego bałaganu w kuchni.
Jak zrobić brownie bez miksera?
Przygotowanie brownie to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy tylko roztopić czekoladę z masłem i lekko przestudzić masę. Potem należy ją połączyć z jajkami rozmieszanymi z cukrem i szczyptą soli, a na końcu wymieszać z mąką i kakao. Do ciasta wrzucam też posiekaną czekoladę, dzięki czemu ciasto jest mocno czekoladowe. Potem przelewam masę do formy i piekę niezbyt długo, by pozostało wilgotne w środku. Wystarczy ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przepis: Brownie z kawałkami czekolady
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto bez miksowania
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 9
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Topienie składnikówW rondelku umieść masło i 100 g połamanej na kawałki czekolady. Podgrzewaj całość, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.
- Mieszanie składnikówW misce rozmieszaj jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i kakao, wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i krótko wymieszaj.
- PieczenieCiasto przelej do prostokątnej formy 20 × 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Do brownie można dodać kawałki orzechów, pokruszonego karmelu czy maliny.
Jak podać brownie?
Brownie można dekorować na wiele sposobów: posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami, owocami lub bitą śmietaną. Zwykle podaje się je krojone w kwadraty lub prostokąty, lekko ciepłe, z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Kontrast temperatur i tekstur sprawia, że smakuje wyjątkowo.
Czytaj też:
To najlepszy sernik krakowski, jaki jadłem. Robię go na Wszystkich Świętych i znika do ostatniego okruszkaCzytaj też:
Babcia do szarlotki dodawała jeden składnik, który zmieniał wszystko. Zakochasz się w tym smaku