Sernik to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Największym wzięciem cieszy się ten aksamitny, na chrupiącym spodzie. Robię go dość często, bo zawsze wychodzi, a nie przy nim dużo pracy. Wystarczy tylko zblendować składniki na spód i zmiksować składniki masy serowej. Smakuje lepiej niż z cukierni, a koszt nie jest wysoki.
Jak przygotować chrupiący spód do sernika?
Chrupiący spód do sernika robię zawsze z ciasteczek. Najczęściej są to zwykłe herbatniki, choć można też sięgnąć po pełnoziarniste lub kakaowe. Wrzucam je do misy malaksera i błyskawicznie zamieniam w chrupiący proszek. Teraz wystarczy go zmiksować ze stopionym masłem, przełożyć do tortownicy, ugnieść łyżką i upiec na rumiano. Można też go wcześniej nie podpiekać, ale wtedy spód nie będzie taki chrupiący.
Jak zrobić aksamitny sernik z sera z wiaderka?
Gdy już mam przygotowany spód do sernika, reszta idzie szybko. Miksuję tylko ser z wiaderka z żółtkami i cukrem. Potem łączę masę z budyniem w proszku, ubitymi na sztywno białkami oraz ze śmietanką. Piana dodaje sernikowi puszystości i lekkości, zaś śmietanka odpowiedniej wilgotności i aksamitności. Tak przygotowaną masę wylewam na podpieczony spód i całość piekę ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Sernika nie należy piec zbyt długo, bo nie wyjdzie kremowy.
Przepis: Sernik na chrupiącym spodzie
Aksamitny sernik z sera z wiaderka na kruchym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników
- 80 g masła
Na masę:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6-7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zblenduj na proszek. Dodaj stopione masło, dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przesyp do niej masę, ugnieć łyżką. Upiecz na rumiano (ok. 8-10 minut) w 190 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masySer z wiaderka przełóż do miski. Zmiksuj z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszaj z budyniem, śmietanką, a na końcu delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
- PieczenieMasę serową wylej na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Sernik najlepiej smakuje, gdy dobrze wystygnie.
Inne wersje aksamitnego sernika
Aksamitny sernik z sera z wiaderka możecie też przygotować nieco inaczej. Możecie od razu zmiksować go z całymi jajkami, a część sera z wiaderka zastąpić serkiem mascarpone. Dzięki temu sernik będzie jeszcze bardziej kremowy. Do masy serowej możecie też dodać trochę rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posiekanej czekolady.
Czytaj też:
To czekoladowe ciasto robię bez miksera. Wszystkich zachwyca jego smak i wilgotnośćCzytaj też:
To najlepszy sernik krakowski, jaki jadłem. Robię go na Wszystkich Świętych i znika do ostatniego okruszka