Smaruję piersi z kurczaka prostą marynatą i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam

Smaruję piersi z kurczaka prostą marynatą i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam

Dodano: 
Pieczone piersi z kurczaka
Pieczone piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / from my point of view
Filet z piersi kurczaka na obiad to jest to! Nie dość, że robi się go prosto i szybko, to jeszcze smakuje niczym danie z restauracji. Sekretem dzisiejszej potrawy będzie wyborna marynata. To danie z pewnością przypadnie wam do gustu.

Filet z piersi kurczaka ma duże grono wielbicieli. Również i w moim domu. Ja lubię przygotowywać to mięso, a cała rodzina kocha je jeść. Dania z piersi z kurczaka robi się bowiem prosto i szybko, a są delikatne i pełne smaku oraz bardzo pożywne. Dziś zapraszam was na przepyszny pieczony filet z piersi kurczaka. O jego wybornym smaku decyduje banalna marynata.

Jak zrobić prostą marynatę do piersi z kurczaka?

Marynata do piersi z kurczaka powinna mieć wyrazisty, lecz zbalansowany smak. Dobrze też, by zawierała jakiś kwaśny składnik, bo sprawia on, że mięso robi się jeszcze bardziej delikatne. Dla zrównoważenia warto więc dodać coś słodkiego. Ja marynatę do piersi z kurczaka przeznaczonej do pieczenia robię zwykle z ziarnistej musztardy, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. Nie może w niej też zabraknąć soli, pieprzu i ostrej papryki.

Jak przygotować piersi z kurczaka pieczone w prostej marynacie?

Przygotowanie piersi z kurczaka przeznaczonych do pieczenia zaczynam od zamarynowania mięsa. Nie musi ono stać zbyt długo w marynacie, bo dość szybko chłonie składniki. Potem tylko kładę mięso w naczyniu do zapiekania, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia obiad jest gotowy.

Przepis: Pieczone piersi z kurczaka w musztardowej marynacie

Pieczone piersi z kurczaka w marynacie z musztardy, miodu, czosnku, oliwy i przypraw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Musztardę wymieszaj z miodem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i oliwą. Marynatą posmaruj filety, odstaw je na 30-60 minut w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie filetówFilety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp je startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut.

Z czym podać pieczone piersi z kurczaka?

Pieczone piersi z kurczaka najlepiej smakują z dodatkami o dość łagodnym smaku. Można je więc podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z ryżem. Moja rodzina często prosi o zrobienie do tego dania kremowego purée ziemniaczanego. Doskonałym uzupełnieniem takiego obiadu będą gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa. Zamiast nich można też zaserwować zieloną sałatę z dodatkami i lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego lub surówkę Colesław.

Czytaj też:
Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatków
Czytaj też:
Białe mięso nadziewam nietypowym farszem. Patent na tę pyszną roladę mam od znajomej kucharki