Kotlety rybne z dorsza doskonale sprawdzą się na obiad i kolację. Możesz podawać je również jako zdrową przekąskę i wykorzystać do przygotowania domowych burgerów rybnych. Danie jest lekkie, sycące oraz zawiera jedynie naturalne składniki, dzięki czemu stanowi idealną alternatywę dla mrożonych paluszków rybnych.
Jak zrobić kotlety rybne z dorsza?
Kotlety możesz przygotować zarówno ze świeżej, jak i mrożonej ryby. Mrożoną rybę musisz wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu. Najlepsze na kotlety i nie tylko są mrożone ryby bez grubej glazury (woda), której zadaniem jest zwiększenie wagi produktu. Polecam użyć dorsza, który nie ma bardzo intensywnego, rybnego smaku, ale możesz również użyć innej ryby morskiej np. mintaja oraz ryby słodkowodnej np. karpia, pstrąga lub amura.
Smak kotletów mielonych z ryby możesz modyfikować, dodając ulubione zioła oraz przyprawy. Robię kotlety rybne z dorsza w panierce z bułki tartej, którą możesz zastąpić mąką pszenną. Jeżeli nie lubisz smażonych potraw lub nie możesz ich jeść, to upiecz kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika (temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas pieczenia: 30-35 minut).
Do masy rybnej dodaję koperek oraz natkę pietruszki, ale możesz również dodać szczypiorek lub cebulkę dymkę.
Przepis: Kotlety rybne z dorsza
To rybne danie smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 433 w każdej porcji
Składniki
- 800 g dorsza
- 2 jajka
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy rybnejDorsza umyj, oczyść z ości, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach średniej wielkości. Dodaj 2 jajka, koperek, pietruszkę, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę dłońmi. Gotowa jest jednolita i nie klei się do dłoni. Porada: jeżeli masa rybna wyjdzie bardzo rzadka (może to być związane z niedokładnym odciśnięciem mrożonej ryby), to możesz ją zagęścić mąką tartą lub kaszą manną. Bardzo gęstą masę rybną rozrzedzisz, dodając do niej kilka łyżek gazowanej lub zwykłej wody. Przykryj masę rybną folią spożywczą i wstaw na 10 minut do lodówki.
- Formowanie i panierowanieZe schłodzonej masy rybnej formuj okrągłe lub podłużne, niezbyt duże kotlety. Żeby masa rybna nie kleiła się do dłoni, zwilż je wodą lub delikatnie natłuść olejem. Porada: jeżeli chcesz zachęcić do jedzenia ryb małego niejadka, to możesz przygotować kotlety rybne w nietypowych kształtach, korzystając np. z metalowych lub silikonowych foremek do ciastek oraz foremek do smażenia jajek sadzonych. Panieruj kotlety rybne w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej). Smaż kotlety rybne partiami na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe kotlety rybne z dorsza możesz odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać kotlety rybne z dorsza?
Kotlety mielone z dorsza serwuj gorące. Możesz do nich podać gotowane lub pieczone ziemniaki, frytki, kaszę, pieczywo oraz ulubioną surówkę. Potrawa doskonale smakuje również z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego i sosu ziołowego. Do dekoracji kotletów rybnych z dorsza możesz użyć np. rukoli, kiełków rzeżuchy i pokrojonej w piórka cebuli białej lub czerwonej.
Czytaj też:
Ten pyszny piątkowy obiad zastąpi paluszki rybne. Banalny przepis, który pokochaszCzytaj też:
Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatków