Podsmażam zielone warzywo i dodaję jajka. 10 minut, a mam zdrowe śniadanie dla rodziny

Podsmażam zielone warzywo i dodaję jajka. 10 minut, a mam zdrowe śniadanie dla rodziny

Dodano: 
Jajecznica z jarmużem
Jajecznica z jarmużem Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Co podać na śniadanie? Proponuję coś smacznego, zdrowego, co robi się w 10 minut. To jajecznica z zielonym dodatkiem. Po takim posiłku będziecie mieć energię i satysfakcję, że zjedliście coś wartościowego.

Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia. Powinno dostarczyć nam energii i wartościowych składników. Jednym słowem powinno być zdrowe. I takie właśnie śniadanie za chwilę razem przygotujemy. Do jego przyrządzenia potrzebne są 2 składniki i 10 minut czasu.

Wartość odżywcza jarmużu

Tę zdrową jajecznicę przygotujemy z dodatkiem jarmużu. To zielone warzywo to prawdziwa bomba mineralno-witaminowa. Stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który nasz organizm zamienia w witaminę A. Jest też bogate w witaminę C, K i witaminy z grupy B. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, dostarcza dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i cynku. Poza tym jarmuż zawiera także białko, błonnik i wiele antyoksydantów. To chyba wystarczające powody, by polubić to zielone warzywo?

Jak zrobić wartościową jajecznicę w 10 minut?

Jarmuż ma postać ciemnozielonych, karbowanych liści. Mają mięsiste, dość twarde ogonki, których nie dodaję do jajecznicy. Po opłukaniu i osuszeniu odrywam tylko miękkie części liści i rwę je na kawałki. Potem podsmażam krótko na maśle i zalewam je przyprawioną masą jajeczną. Całość smażę na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dzięki temu jajecznica wychodzi delikatna i aksamitna.

Przepis: Jajecznica z jarmużem

Wartościowa, smaczna jajecznica z dodatkiem zielonego warzywa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 70 g świeżych liści jarmużu
  • 2 łyżeczki masła
  • 8 jajek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jarmużuLiście jarmużu opłucz, osusz, oberwij miękkie części liści. Porwij je na kawałki, podsmaż na patelni z masłem, aż stracą jędrność.
  2. Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć z solą i pieprzem. Masę wylej na patelnię z jarmużem, wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, często mieszając.

Wskazówka: Do jajecznicy z jarmużem można też dorzucić pokrojony w kostkę pomidor lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dzięki nim potrawa zyska wyraźniejszy smak i apetyczny wygląd.

Jak podać jajecznicę z jarmużem?

By jajecznica z jarmużem dostarczyła jak najwięcej wartościowych składników, warto podać ją z pełnoziarnistym pieczywem. Może być to chleb razowy, chleb żytni z ziarnami zbóż czy z pestkami słonecznika. Doskonale będzie też pasować bułka grahamka. Na talerzu z jajecznicą można też położyć plasterki pomidora czy awokado.

Czytaj też:
Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa
Czytaj też:
Dodaj 2 łyżeczki do owsianki. Z tym śniadaniem schudniesz szybciej, niż myślisz