Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia. Powinno dostarczyć nam energii i wartościowych składników. Jednym słowem powinno być zdrowe. I takie właśnie śniadanie za chwilę razem przygotujemy. Do jego przyrządzenia potrzebne są 2 składniki i 10 minut czasu.
Wartość odżywcza jarmużu
Tę zdrową jajecznicę przygotujemy z dodatkiem jarmużu. To zielone warzywo to prawdziwa bomba mineralno-witaminowa. Stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, który nasz organizm zamienia w witaminę A. Jest też bogate w witaminę C, K i witaminy z grupy B. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, dostarcza dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i cynku. Poza tym jarmuż zawiera także białko, błonnik i wiele antyoksydantów. To chyba wystarczające powody, by polubić to zielone warzywo?
Jak zrobić wartościową jajecznicę w 10 minut?
Jarmuż ma postać ciemnozielonych, karbowanych liści. Mają mięsiste, dość twarde ogonki, których nie dodaję do jajecznicy. Po opłukaniu i osuszeniu odrywam tylko miękkie części liści i rwę je na kawałki. Potem podsmażam krótko na maśle i zalewam je przyprawioną masą jajeczną. Całość smażę na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dzięki temu jajecznica wychodzi delikatna i aksamitna.
Przepis: Jajecznica z jarmużem
Wartościowa, smaczna jajecznica z dodatkiem zielonego warzywa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- ok. 70 g świeżych liści jarmużu
- 2 łyżeczki masła
- 8 jajek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jarmużuLiście jarmużu opłucz, osusz, oberwij miękkie części liści. Porwij je na kawałki, podsmaż na patelni z masłem, aż stracą jędrność.
- Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć z solą i pieprzem. Masę wylej na patelnię z jarmużem, wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, często mieszając.
Wskazówka: Do jajecznicy z jarmużem można też dorzucić pokrojony w kostkę pomidor lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dzięki nim potrawa zyska wyraźniejszy smak i apetyczny wygląd.
Jak podać jajecznicę z jarmużem?
By jajecznica z jarmużem dostarczyła jak najwięcej wartościowych składników, warto podać ją z pełnoziarnistym pieczywem. Może być to chleb razowy, chleb żytni z ziarnami zbóż czy z pestkami słonecznika. Doskonale będzie też pasować bułka grahamka. Na talerzu z jajecznicą można też położyć plasterki pomidora czy awokado.
Czytaj też:
Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowaCzytaj też:
Dodaj 2 łyżeczki do owsianki. Z tym śniadaniem schudniesz szybciej, niż myślisz