Gdy mam ochotę na coś słodkiego, często używam nieoczywistych składników. Szczególnie wdzięczna jest tania i smaczna marchewka. Gdy zamieniam ją w kuleczki w indyjskim stylu, jest prawdziwą gwiazdą deseru.
Dlaczego warto dodawać marchewkę do deserów?
To lekki i zdrowy dodatek o delikatnym, naturalnie słodkim smaku. Miąższ marchewki zawiera prawie 3 procent cukrów prostych, dzięki czemu idealnie nadaje się do deserów. Lubię sięgać po nią również dlatego, że jest skarbnicą karotenów – żółtopomarańczowych barwników, które w organizmie przekształcają się w witaminę A. Zapewnia ponadto dawkę potasu i manganu.
Starte warzywo może być nie tylko bazą indyjskich kulek i chałwy. Wzbogaca też ciasta, ciasteczka, babeczki i serniki, jak również naleśniki, racuchy, puddingi, pralinki, domowe batony i koktajle.
Jak zrobić słodkie kulki marchewkowe?
Podstawą tej przekąski jest drobno starta marchewka, którą podgrzewa się do zgęstnienia z cukrem i mlekiem. Często dodaje się także mleko skondensowane albo w proszku czy to kokosowe. Gdy masa jest gotowa, można formować z niej kuleczki i obtaczać w orzechach czy wiórkach kokosowych.
W moim przepisie używam oleju sezamowego, ale nie zawsze mam go w domu. Równie dobrym tłuszczem do smażenia marchwi jest klarowane masło, które dokłada się też na końcu dla podbicia smaku. Można ponadto użyć oleju kokosowego, a orzechy włoskie zastąpić wiórkami.
Klasyczne przyprawy do tego dania to nie tylko kardamon, ale i gałka muszkatołowa, cynamon, koper włoski, szafran, goździki czy woda różana. Nie biorę za dużo takich dodatków, by nie przytłoczyć innych składników. W tej recepturze ograniczam się do minimum, ale warto poeksperymentować.
Przepis: Słodkie kulki marchewkowe
Indyjski deser ze słodkiej marchewki z rodzynkami i orzechami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 54 w każdej porcji
Składniki
- 100 g rodzynek
- 5 marchewek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka zmielonego kardamonu
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- wiórki kokosowe i pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie marchwiZalej rodzynki niewielką ilością wrzątku. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach, przełóż do garnuszka z cukrem i mlekiem, po czym gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż odparuje nadmiar wody.
- Gotowanie masyRozgrzej olej na patelni, dołóż marchewkę, kardamon, rodzynki i orzechy. Gotuj około 15 minut, aż masa będzie sucha.
- Robienie kuleczekZ ciasta formuj niewielkie kulki natłuszczonymi dłońmi, po czym nałóż na nie małe porcje kokosa i posiekanych pistacji. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, by stężały.
Chałwa z marchewki
Masa przygotowana według tego przepisu to nic innego, tylko tradycyjna chałwa marchewkowa (gajar ka halwa). Jeśli nie robi się z niej kulek o nazwie laddu, podaje się ją w miseczce do jedzenia łyżką.
W takim przepisie można uwzględnić większą ilość orzechów, również nerkowców, migdałów i pistacji. Oprócz rodzynek można dodać także inne suszone owoce, takie jak daktyle, figi czy morele.
Czytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię z 2 zaskakującymi dodatkami. Dzięki nim jest pyszne i zdroweCzytaj też:
Do masy na ciasteczka dodaję nieoczywisty składnik. Wypieki są jeszcze pyszniejsze i zdrowsze