Ze zwykłej marchewki robię słodycze, które znikają w minutę. Zdrowsze niż batoniki i bez piekarnika

Ze zwykłej marchewki robię słodycze, które znikają w minutę. Zdrowsze niż batoniki i bez piekarnika

Dodano: 
Słodkie kulki marchewkowe
Słodkie kulki marchewkowe Źródło: Shutterstock / Indian Food Images
Ze wszystkich sił unikam łakoci, które mają tylko puste kalorie. W tej pysznej przekąsce głównym składnikiem jest zdrowa marchewka. Dodaję do niej kilka prostych produktów i robię obłędne kuleczki bez pieczenia.

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, często używam nieoczywistych składników. Szczególnie wdzięczna jest tania i smaczna marchewka. Gdy zamieniam ją w kuleczki w indyjskim stylu, jest prawdziwą gwiazdą deseru.

Dlaczego warto dodawać marchewkę do deserów?

To lekki i zdrowy dodatek o delikatnym, naturalnie słodkim smaku. Miąższ marchewki zawiera prawie 3 procent cukrów prostych, dzięki czemu idealnie nadaje się do deserów. Lubię sięgać po nią również dlatego, że jest skarbnicą karotenów – żółtopomarańczowych barwników, które w organizmie przekształcają się w witaminę A. Zapewnia ponadto dawkę potasu i manganu.

Starte warzywo może być nie tylko bazą indyjskich kulek i chałwy. Wzbogaca też ciasta, ciasteczka, babeczki i serniki, jak również naleśniki, racuchy, puddingi, pralinki, domowe batony i koktajle.

Jak zrobić słodkie kulki marchewkowe?

Podstawą tej przekąski jest drobno starta marchewka, którą podgrzewa się do zgęstnienia z cukrem i mlekiem. Często dodaje się także mleko skondensowane albo w proszku czy to kokosowe. Gdy masa jest gotowa, można formować z niej kuleczki i obtaczać w orzechach czy wiórkach kokosowych.

W moim przepisie używam oleju sezamowego, ale nie zawsze mam go w domu. Równie dobrym tłuszczem do smażenia marchwi jest klarowane masło, które dokłada się też na końcu dla podbicia smaku. Można ponadto użyć oleju kokosowego, a orzechy włoskie zastąpić wiórkami.

Klasyczne przyprawy do tego dania to nie tylko kardamon, ale i gałka muszkatołowa, cynamon, koper włoski, szafran, goździki czy woda różana. Nie biorę za dużo takich dodatków, by nie przytłoczyć innych składników. W tej recepturze ograniczam się do minimum, ale warto poeksperymentować.

Przepis: Słodkie kulki marchewkowe

Indyjski deser ze słodkiej marchewki z rodzynkami i orzechami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
54 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g rodzynek
  • 5 marchewek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • wiórki kokosowe i pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie marchwiZalej rodzynki niewielką ilością wrzątku. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach, przełóż do garnuszka z cukrem i mlekiem, po czym gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Gotowanie masyRozgrzej olej na patelni, dołóż marchewkę, kardamon, rodzynki i orzechy. Gotuj około 15 minut, aż masa będzie sucha.
  3. Robienie kuleczekZ ciasta formuj niewielkie kulki natłuszczonymi dłońmi, po czym nałóż na nie małe porcje kokosa i posiekanych pistacji. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, by stężały.

Chałwa z marchewki

Masa przygotowana według tego przepisu to nic innego, tylko tradycyjna chałwa marchewkowa (gajar ka halwa). Jeśli nie robi się z niej kulek o nazwie laddu, podaje się ją w miseczce do jedzenia łyżką.

W takim przepisie można uwzględnić większą ilość orzechów, również nerkowców, migdałów i pistacji. Oprócz rodzynek można dodać także inne suszone owoce, takie jak daktyle, figi czy morele.

Czytaj też:
To ciasto bez pieczenia robię z 2 zaskakującymi dodatkami. Dzięki nim jest pyszne i zdrowe
Czytaj też:
Do masy na ciasteczka dodaję nieoczywisty składnik. Wypieki są jeszcze pyszniejsze i zdrowsze