Zaparzam to i popijam z przyjemnością. Mój prosty patent na napar, który rozgrzewa jak nic innego

Zaparzam to i popijam z przyjemnością. Mój prosty patent na napar, który rozgrzewa jak nic innego

Dodano: 
Napar z cynamonu
Napar z cynamonu Źródło: Shutterstock / Wirestock Creators
Picie dobroczynnych naparów pomoże ci czuć się dobrze. Weź popularną przyprawę i zalej ją wrzątkiem. Przyjemne ciepło, które poczujesz to tylko jedna z korzyści.

Po dobroczynne napary sięgam zawsze, gdy przychodzą chłody i potrzebuję się rozgrzać. Coraz częściej jednak zamiast klasyków takich jak herbata z cytryną lub owocowa herbatka z dodatkiem korzennych przypraw, zalewam wrzątkiem po prostu same przyprawy. Moim ulubionym specyfikiem tego typu jest napar z cynamonu. Jego lekko ostry smak i aromat kojarzą mi się z ciepłem i rzeczywiście znakomicie rozgrzewają. A zrobienie to przysłowiowa bułka z masłem.

Jak zrobić napar z cynamonu?

Cynamon to przyprawa bogata w przeciwutleniacze, przyspieszająca metabolizm, wykazująca działanie rozkurczowe i stymulująca wydzielanie soków trawiennych. Pomoże więc m.in. rozgrzać się, zwalczyć infekcje, złagodzić dolegliwości żołądkowe i osiągnąć lub utrzymać wymarzoną sylwetkę. Popijanie naparu z tej przyprawy korzennej będzie zatem dobrym pomysłem. Zwłaszcza że sporządzenie dobroczynnego naparu nie jest skomplikowane. Wystarczy zalać laski wrzątkiem i poczekać, aż uwolnią smak.

Przepis: Napar z cynamonu

Dobroczynny napar idealny na rozgrzewkę w chłodny dzień.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1 w każdej porcji

Składniki

  • 3 laski cynamonu
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówLaski cynamonu umieść w dzbanku. Zagotuj wodę.
  2. Robienie naparu z cynamonuCynamon zalej wrzątkiem, przykryj i zaparzaj przez 10-15 minut. Przelej do filiżanek.

Jak podawać dobroczynny napar?

Napar z cynamonu możesz pić sam z lub z dodatkami. Aby był nieco subtelniejszy w smaku, możesz połączyć go z odrobiną syropu klonowego lub miodem. Pamiętaj jednak, że dodanie pszczelego produktu do gorącego płynu obniża jego walory odżywcze. Z tego względu dobrym pomysłem może być także dosłodzenie naparu cukrem lub słodzikiem.

Wskazówki dotyczące naparu z cynamonu

Intensywność smaku naparu zależy od ilości użytej przyprawy. Możesz zacząć od jednej laski cynamonu i stopniowo zwiększać „moc” według własnych preferencji. Wraz z cynamonem możesz wrzucać również inne przyprawy np. goździki, kardamon lub świeży imbir. Takie napoje będą dodatkowo wspierały odporność i łagodziły bóle bądź niestrawności.

Nim jednak sięgniesz po dobroczynny napar, upewnij się, że ci nie zaszkodzi. Cynamon ogólnie jest bezpieczny, lecz osoby z niektórymi schorzeniami powinny zachować ostrożność. Jeśli cierpisz na choroby wątroby, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, przed regularnym spożywaniem naparu z cynamonu koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj też:
Może wydłużyć życie i podnieść jego jakość. Ten napar na długowieczność robię z 3 prostych składników
Czytaj też:
Zamiast łykać tabletki, piję ten napar. Mam płaski brzuch i tracę na wadze

Źródło: Smaki.pl