Smukła sylwetka szczególnie pożądana jest wiosną i latem, gdy ubieramy się lekko i ciężko ukryć niedoskonałości. Jedną z nich jest wystający brzuch, który nie zawsze bierze się z nadwagi. Czasem powodują go wzdęcia i niestrawność. Takie dolegliwości najlepiej łagodzić domowymi sposobami. Można na przykład sięgnąć wtedy po aromatyczny napar z kopru włoskiego.
Jak działa koper włoski?
Koper włoski, a dokładniej napar z kopru włoskiego, poprawia zdrowie i samopoczucie. Często podaje się go niemowlętom, w celu złagodzenia kolki jelitowej. Działa bowiem uspokajająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu zmniejsza ból i dyskomfort. Podobnie jak na dzieci, działa też na dorosłych. Napar z kopru włoskiego wspomaga bowiem trawienie. A to dzięki temu, że pomaga łagodzić wzdęcia, niestrawności i gazy. Stymuluje też produkcję soków żołądkowych i enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie pokarmów i zapobiega zaparciom.
Poza tym koper włoski ma właściwości przeciwzapalne i moczopędne. Działa jak środek wykrztuśny i łagodzi objawy przeziębienia. Wzmacnia także odporność i łagodzi objawy menopauzy. Warto wspomnieć też o tym, że koper włoski działa przeciwutleniająco, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i normalizować profil lipidowy.
Jak zrobić napar z kopru włoskiego?
Przygotowanie naparu z kopru włoskiego jest bardzo proste. Wystarczy wsypać do kubka łyżeczkę nasion kopru włoskiego i zalać je szklanką wrzątku. Kubek należy przykryć małym talerzykiem lub spodkiem i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie napar należy przecedzić, by oddzielić nasiona. W razie potrzeby herbatkę można doprawić miodem lub sokiem z cytryny. Napar z kopru włoskiego jest bardzo smaczny i orzeźwiający.
Jak często pić napar z kopru włoskiego?
Herbatka z kopru włoskiego jest delikatna, lekkostrawna i orzeźwiająca. Doskonale też gasi pragnienie. Najlepiej pić ją raz, góra dwa razy dziennie po jednej szklance. Szklankę tego naparu można też rozłożyć na dwa razy i pić ją np. rano i wieczorem.
Czytaj też:
Zbieram teraz te kwiaty, suszę i parzę z nich aromatyczną herbatkę. Doskonale wycisza i wzmacniaCzytaj też:
Zbieram popularny chwast i zalewam wrzątkiem. Idealny napój na trawienie i zdrową wątrobę