Kopytka Karola Okrasy są zdrowe i puszyste. To zasługa jednego dodatku

Kopytka Karola Okrasy są zdrowe i puszyste. To zasługa jednego dodatku

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Robson90
Jeśli planujecie dziś przygotować kopytka, przetestujcie przepis Karola Okrasy. Znany kucharz proponuje nieco zmodyfikować ich skład, co z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Sprawi też, że kluski staną się puszyste.

My Polacy kochamy ziemniaki i kluski ziemniaczane. Ja chyba nawet bardziej te drugie, bo są przyjemne w smaku i konsystencji. Bardzo cenię też fakt, że na kluski można przerobić ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. I tu na myśl od razu przychodzą mi kopytka. Pyszne, mięciutkie, doskonałe z dodatkami lub obsmażane. Karol Okrasa ma na nie swój patent, który polega na tym, że do ciasta dodaje dwa rodzaje mąki. Dzięki temu kluski są o niebo lepsze.

Jak przygotować ziemniaki na kopytka?

Na kopytka często używa się ziemniaki, które zostały z obiadu. Co jest jednak ważne, ziemniaki te muszą być rozgniecione na gładką masę. Jeśli nie zrobiliście tego od razu po ugotowaniu, teraz to zadanie będzie nieco trudniejsze. By jednak ułatwić sobie zadanie, ziemniaki można podgrzać i dopiero potem wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Ugotowane ziemniaki można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w garnku. W tym drugim przypadku należy podlać je odrobiną wody, przykryć i podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Gdy zaś gotujecie ziemniaki specjalnie na kopytka, pamiętajcie, by dobrze je osuszyć, wytłuc, a potem wystudzić. Z zimnych ziemniaków łatwiej jest bowiem zagnieść zwarte ciasto na kopytka. Z myślą o kopytkach należy wybierać ziemniaki zawierające więcej skrobi, a więc sypkie, najczęściej o białym miąższu.

Jak kopytka robi Karol Okrasa?

Tajemnicą puszystych kopytek Karola Okrasy jest użycie dwóch rodzajów mąki. Jest to zwykła mąka pszenna oraz mąka razowa. Ta druga zapewnia kopytkom lekkość i ciemne punkciki, podnosi też ich wartość odżywczą.

Przepis: Kopytka razowe według Karola Okrasy

Kopytka z dodatkiem mąki razowej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, obierz. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę, dobrze wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaDo gładkich ziemniaków dodaj mąkę pszenną i razową, jajko, szczyptę soli i białego pieprzu. Wymieszaj składniki, a potem szybko zagnieć ciasto.
  3. Formowanie kopytekCiasto ziemniaczane podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, podsypując go mąką. Lekko go spłaszcz, a potem pokrój z ukosa na kluski.
  4. Gotowanie kopytekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kopytka, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Jak można podać kopytka?

Kopytka to kluski, które zwykle podajemy do obiadu zamiast ziemniaków czy kaszy. Doskonale smakują z duszonym mięsem, a także sosami np. z sosem grzybowym czy sosem pomidorowym. Można je też podać jako samodzielne danie. Wystarczy je tylko okrasić cebulką podsmażoną z kiełbasą lub boczkiem albo polać tartą bułką zrumienioną na maśle. Karol Okrasa obsmaża zaś kopytka na oleju i podaje je z duszoną, kiszoną kapustą. Możliwości jest naprawdę dużo.

Czytaj też:
Choć kształtem przypominają kopytka, te kluseczki robię zupełnie inaczej. Są proste w przygotowaniu
Czytaj też:
Takie kopytka pamiętam z dzieciństwa. W połączeniu z tym sosem smakują najlepiej na świecie